Brutális visszaesés az építőiparban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az építőipari termelés 2007 augusztusában kiigazítatlan adatok alapján 15,3, munkanaptényezővel kiigazítva 14,4%-kal csökkent 2006 augusztusához képest. Az év első nyolc hónapjában a termelés 7,3%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az árak egyébként reálértéken még csökkentek is. A szerződésállomány is drasztikusan visszaesett, így a jövő sem kecsegtet túl sok jóval.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,8%-kal volt kisebb az előző havinál.

Minden csökken, csak a befejező építés nő (ezzel befejezték)


A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése augusztusban 21,2%-kal esett vissza 2006 augusztusához képest, január–augusztusban összességében 11,4%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban – áll a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában.

Az épületgépészeti szerelés augusztusi termelése 7,2%-kal csökkent, a befejező építésé viszont 2,3%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az épületek építésének volumene kiigazítatlan adatok alapján 5,6%-kal, az egyéb építményeké egynegyedével volt alacsonyabb, mint 2006. augusztusban. Évkezdettől az épületek építése kismértékben, 3,2%-kal csökkent, az egyéb építményeké 12,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése az előző havival azonos szinten maradt, az egyéb építményeké 3,6%-kal csökkent júliushoz viszonyítva.

Brutálisan csökkent a szerződésállomány is


Az építőipar augusztus végi szerződésállománya 40%-kal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések állománya 13,6%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 54,4%-kal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások augusztusban az egy évvel korábbinál 15,1%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 12,7%-kal, az egyéb építmények építésére kötötteké egyötödével csökkent. Az év első nyolc hónapjában kötött szerződések 20,8%-kal maradtak el a 2006. január–augusztusitól.

 

Pedig az árak nem is nőttek annyira

 

2006 augusztusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbinál kisebb mértékben, 5%-kal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,1%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 0,2%-kal csökkentek.

 

Konklúzió

 

Az állami megrendelések (főleg autópálya) elmaradása okozza a legnagyobb veszteséget az iparágnak, de az épületekre vonatkozó, általában piaci megbízások volumene is nagymértékben visszaesett. A szerződésállomány csökkenése előrevetíti, hogy jövőre is siralmasan fog teljesíteni az ágazat.

A GDP majd 10%-át adó építőipar előreláthatólag csak 2009-ben fog magához térni az uniós támogatásoknak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek:
$$116$$
$$113$$