Lakást csak zajtérkép alapján szabad vásárolni

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tavasszal készült el Budapest első hivatalos és főleg nyilvános zajtérképe, mely nagy segítségünkre lehet a legmegfelelőbb ingatlan kiválasztásában. Az úgynevezett zaj- és konfliktustérkép az éjjeli zajterhelés mellett a repülési forgalom okozta decibeleket is feltünteti.

Amíg nappal, hacsak nem hétvégén megyünk lakásvadászatra, könnyen felmérhetjük, milyen zajterheléssel kell megbirkóznunk a megvételre kiszemelt ingatlanon belül, illetve mellett, addig különösen az éjjeli közúti forgalmat vagy a légifolyosók hollétét nem biztos, hogy figyelembe tudjuk venni a végső döntés meghozatalakor.

Budapest közúti zajterhelése éjjel (forrás: Bp. zajtérkép) Klikk a képre!


Különösen ebben nyújt segítséget számunkra az interneten elérhető budapesti zajtérkép, mely négy kategóriára osztja a városi zörejek forrását.

Budapest legzajosabb részei a zajtérkép szerint: Kossuth Lajos utca Kiskörúthoz közeli szakasza; Ferenc körút és Üllői út találkozása; Nyugati környéke; Margit körút

Külön térképet böngészhetünk a közúti, a vasúti, a légi és az úgynevezett üzemi zajterhelésről.

A zajforrásokon belül megkülönböztetik az úgynevezett nappali és éjjeli terhelést, valamint külön térképek állnak rendelkezésünkre arról, hogy a zajok hol zavarják leginkább a lakókörnyezetet. Ez az úgynevezett konfliktus térkép.

Budapest zajtérképét itt tudja elérni.

Kapcsolódó anyagok:
$$129$$
$$123$$