Ennél már nincs lejjebb az OC szerint

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén érheti el a lakáspiac a mélypontot, jövőre pedig már valószínűleg emelkedik a vásárlási kedv – derül ki az Otthon Centrum (OC) Lakáspiaci Monitorjából. A vállalkozói építések térnyerése idén folytatódik, miközben a lakásméretek zsugorodnak. A hitelek iránti kereslet csökkent, akárcsak a használt lakások forgalma sőt, még a beruházók is kénytelenek feláldozni a profit egy részét.

Arra egyelőre senki sem mer tippelni, hogy hány újépítésű lakással fogja az ország abszolválni ezt az évet, mindenestre könnyen lehet, hogy a tavalyi közel 34 ezret alul fogjuk múlni.

Az Otthon Centrum elemzője, Valkó Dávid elmondta, több jel is arra utal, hogy 2008-ban ismét felszálló ágba kerül a magyar lakáspiac, ha csak mértékletesen is.

Jó hírek

Vásárlói szempontból jó hír ugyanakkor, hogy nagyobb áremelkedésre továbbra sem számít a szakértő. Az új lakásoknál ugyan átlagban 5-7 százalékos drágulást prognosztizál az OC, ami Valkó elmondása szerint közel sem fedezi a beruházók megnövekedett költségeit sőt, a jövő évre várt inflációt is alig haladja meg.


Ugyancsak jó hír, hogy az OC szakértője nem vár különösebb piaci hatásokat az adótörvények most tervezett módosításai révén.

Kedvenc új lakásunk

Az OC idei tapasztalatai szerint kedvenc új lakásunk 50-60 négyzetméteres, 1+2 fél, 2, 2+fél szobás, tehát az utóbbi időben nem változtak preferenciáink.

Jó befektetés

Befektetési szempontból egyébként a városi telek még mindig a legjobb üzlet, hiszen folyamatos az áremelkedés.

Forrás: OC

Idén lakásépítési szempontból továbbra is a XIII. kerület a legnépszerűbb. Angyalföldet követi szorosan a XIV. kerület, a Ferencváros és a VII. kerület előtt. A legkevesebb új lakás az I. és a XII. kerületben épül.

Kapcsolódó cikkek:
$$142$$
$$137$$