Írek, angolok: már megbánták, hogy idejöttek?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amíg nem lesz újabb, átfogó állami segítség, avagy program az ingatlanpiac felélénkítésre, nem várható látványos áremelkedés a magyar lakáspiacon – állítja Takács Tamás, a Tippingatlan divízióvezetője. A közel 100 ingatlanközvetítővel dolgozó független iroda tapasztalatai szerint, az ír és angol befektetők már szabadulnának budapesti lakásaiktól, mivel elmaradt az újabb áremelkedés.

Ingatlanközvetítői szempontból egyáltalán nem katasztrofális a lakáspiaci forgalom Budapesten, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a közvetítőkön keresztül megkötött üzletek aránya folyamatosan növekszik, mondta Takács Tamás, a Tippingatlan divízióvezetője.

Így indult az áremelkedés

Budapest ingatlanpiaca a rendszerváltást követő időszakban több periódusra osztható, melyek közül a mostanit közel sem nevezhetjük a legfényesebbnek. Ha a belvárost nézzük – tette hozzá a szakértő -, akkor a 2000-es évek elején látunk egy erőteljes felvásárlási hullámot, melyet szinte kizárólag külföldi befektetők idéztek elő mondván, a belváros felértékelődése előbb-utóbb elkerülhetetlen.

Majd begördült egy átfogó támogatási program, ami egyszeriben felélénkítette a belföldi keresletet is. A szakértő véleménye szerint ez hozta el a valódi áremelkedést, ugyanis hiába a sok külföldi, ők legfeljebb csak egy szűk területen tudják felhajtani az árakat, de akkor is csak átmeneti jelleggel.
Az ingatlanok.hu adatbázisában 320 lakás található az V. kerületből 50 millió feletti irányáron, ami hatalmas szám.

Ezeket az ingatlanokat kivétel nélkül jóval több, mint 500 ezer forintért kínálják négyzetméterenként.

A két legdrágább lakást a Szabadság téren találjuk: egy 220 négyzetméteres lakást 179 millióért, és egy 155 négyzetméterest 250 millióért.

Csak a hazai kereslet hajthatja fel az árakat tartósan

Ennek igazolása, hogy amikor a támogatási rendszer felszámolásával elkezdett csökkeni a hazai kereslet, az általános áremelkedés is megtorpant, kivéve a belvárost, illetve annak közvetlen vonzáskörzetét. Itt ugyanis a már jócskán megdrágult négyzetméterekért hirtelen bejelentkeztek a főleg Nyugat-Európából érkező befektetők, akik hasonlóan gondolkodtak, mint a 2000-es évek elején felvásárlásokba kezdő izraeliek.

Takács Tamás kifejtette, mostanra azonban rá kellett jönniük, hogy semmilyen tényező sincs jelenleg ezen a piacon, ami újabb látványos áremelkedést okozhatna középtávon sőt, a bérlői kereslet sem kielégítő, legalábbis olyan havi díjak mellett, mint ahogy azt ők gondolták. És mivel általában olyan banki kölcsönökből vásároltak, amiket a lakások kiadásából akartak törleszteni, kénytelenek feladni befektetéseiket, ugyanis az értéknövekedés elmaradása mellett még a havi törlesztést is saját zsebükből kéne megoldaniuk.

A legnagyobb kérdés

A probléma ott van, és ez a legnagyobb kérdés a mai belvárosi ingatlanpiacon, hogy ki fogja tőlük legalább olyan magas áron - nagy átlagban 5-600 ezer forintért négyzetméterenként - megvenni ezeket az ingatlanokat, mint amennyiért ők vásárolták - emelte ki Takács.

A Tippingatlan ajánlatai közül itt válogathat.
Ha az általános szabályok szerint nézzük a piacot, akkor azt kéne mondani, hogy kínálati túlsúly esetén, ami most is jellemzi a belvárosi lakáspiacot, érdemes vásárolni, de a Tippingatlan szakértője ezt csak abban az esetben tartja valódi lehetőségnek, ha valaki hosszútávon gondolkodik az ingatlanbefektetésben, ami közel 10 évet jelent.

Kapcsolódó cikkek:
$$149$$
$$147$$