Ingatlanadó: hétfőn újra megpróbálják megfúrni a javaslatot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mint Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője az ingatlanok.hu kérdésére elmondta, hétfőn újra benyújtják azt az ingatlanadót érintő módosító javaslatot, mely az önkormányzatoknak 2009 után lehetőséget biztosítana, hogy válasszanak az eddigi rendszer és az új, számított érték alapján kivethető ingatlanadó között. Múlt hétfőn a kormány, az SZDSZ és a Fidesz közösen szavazta le az MSZP-s javaslatot, könnyen lehet azonban, hogy mostanra meggondolta magát a jobboldal.

Friss: $$199$$

 

Az alábbi cikk még az ingatlanadó megszavazása előtt készült!

 

Egyelőre csak annyi biztos, hogy a módosító javaslatot jegyző Dr. Tóth József, XIII. kerületi polgármester, Jaurnik István, az MSZP önkormányzati munkacsoportjának vezetője és Tukacs István, a költségvetési bizottság tagja indítványozza az MSZP hétfői frakcióülésén, hogy eltérve a házszabálytól az Országgyűlés még aznap, az egyes adótörvények módosításának elfogadása előtt ismét szavazzon javaslatukról.

A javaslat lényege, hogy 2009-tól az úgynevezett számított érték alapján kivetett ingatlanadó mellett a jelenleg is működő területi alapú és korrigált értékalapú építményadó is megmaradjon.

Ne bolygassuk

 

Jelenleg az önkormányzat vagy négyzetméter alapján, vagy az úgynevezett korrigált forgalmi érték alapján veti ki az ingatlanadót.

A területalapú adó, annyit jelent, hogy a négyzetméterszámot felszorozzák nagyjából 1000 (építmény) vagy nagyjából 300 (telek) forinttal.

A korrigált forgalmi érték utáni adónál az adó mértéke 3%.

Mindkét esetben az önkormányzat határozza meg a mentességeket. Az önkormányzatok szinte mindegyike csak nem lakás célú ingatlanokra veti ki az építményadót négyzetméter alapon. Magyarországon négy önkormányzat van, ahol a korrigált forgalmi érték alapján adóztatnak.

A most bevezetés előtt álló számított érték és a korrigált forgalmi érték között az az alpvető különbség, hogy az előbbi sokkal jobban közelíti az ingatlan valós forgalmi, piaci értékét.
Tukacs István elmondta, véleményük szerint a most is működő rendszert nem kéne újra, kötelező jelleggel megbolygatni, miután az adóalanyok, ha nem is megszerették, de legalább már megszokták ezt az adófajtát. A módosító javaslatnak köszönhetően, azok az önkormányzatok, akik a régi rendszernél maradnak, hihetetlen mennyiségű munkát tudnának megspórolni, hiszen az értékövezetek igazságos kijelölése egy rendkívül nehéz, időigényes feladat.

Tukacs István, mint a költségvetési bizottság tagja, cáfolta azt a feltételezést, hogy az önkormányzatoknak azért lenne szükségük az egységes ingatlanadóra, mert a jövőben további forrásokat vonnak el tőlük, melyeket a magasabb adóval pótolhatnának.

A képviselő szerint egyébként azért is támogatható módosító javaslatuk kormánypárti részről, mert az ingatlanadó egyáltalán nem érinti a központi költségvetés bevételeit.


A Fidesznek köszönhetjük majd az ingatlanadót?


A nagy kérdés tehát az, hogy hétfőn a frakció újra támogatja-e a három képviselő javaslatát. Ha igen, akkor minden azon áll vagy bukik, hogy az Országgyűlésben a jelenlévő képviselők négyötöde támogatja-e, hogy eltérjenek a házszabálytól és ismét szavazzanak a módosítóról.

Ehhez a Fidesz és a KDNP képviselőire is szükségük lesz a szocialistáknak, tehát már ekkor ki fog derülni, hogy a jobboldal mit gondol a kérdésről. Meg nem erősített információk szerint a Fidesz polgármesterei már meggondolták magukat, hiszen 2009-tól nekik kéne bevezetni az egységes ingatlanadót, amit egyébként a párt nem támogat.

Ennél ugyanakkor bonyolultabb a helyzet, hiszen a Fidesz azt a taktikát is választhatja, hogy az egységes ingatlanadót, mint újabb kormányzati sarcot állítja majd be, és ez még jól jöhet a pártnak 2009-ben. Fontos persze megjegyezni, hogy ebben az esetben a szocialisták mindig felemlegethetik, hogy az egységes ingatlanadót bizony a Fidesz is megszavazta, ezért ez a variáció kevéssé valószínű.

Az SZDSZ minden csatát elveszíthet


Koalíciós szempontból is érdekes lesz a hétfői szavazás, ugyanis ha a Fidesz megszavazza a szocialista módosítót, akkor már biztosan kijelenthető, hogy a költségvetési iszapbirkózás idei fordulójának az SZDSZ lett a legnagyobb vesztese. A liberálisok ugyanis annak fejében mondtak le az szja 18 százalékos kulcsához tartozó jövedelmsáv 1,9 millió forintra történő emeléséről, hogy legalább a kisadók összevonását és az egységes ingatlanadót támogassák a szocialisták.

A kisadók összevonását már leszavazta az Országgyűlés, most pedig esély van rá, hogy az ingatlanadó sem megy át.

Kapcsolódó anyagok:
$$190$$
$$179$$