Kinek érdemes kivárni a jövő évet a lakáseladással?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jövőre megváltozik a lakáseladás utáni szja fizetés szabálya, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy lakását idén vagy jövőre adja el. Ha az eladásból származó összeget (jövedelmet) nem lakáscélra akarja fordítani, akkor az esetek nagy részében érdemes megvárni január elsejét.

Az év végéig hatályos szabályok szerint, ha a lakáseladásból származó jövedelemből egy másik lakást vesz, akkor az újabb lakás értékét levonhatja az adóalapból, avagy a jövedelemből. Ha nem vesz újabb lakást, akkor évről-évre csökkenő mértékben, de adózni kell a szerzést követő tizenötödik évig.

Az Országgyűlés által most elfogadott törvénymódosítás eredményeképp, ha jövőre vesz lakást és azt a szerzést követő negyedik éven belül eladja, akkor már nem jogosult arra, hogy az újabb lakás értékét levonja az adóalapból, tehát mindenképp adót kell fizetni.

Ez alól kivétel, ha a pénzből befizeti önmagát vagy közeli hozzátartozóját például egy nyugdíjas otthonba, vagy tényleg annyira szegény, hogy az adóhatóság meghatódik kérelme láttán és elengedi az adót. Van ugyanis lehetőség méltányosságot kérni.

Kedvező változás, hogy a szerzést követő negyedik év leteltével anélkül adhatja el adómentesen lakását, hogy abból újabb lakást kéne vennie.

Mikor adjam el a lakást?


Ha mostanában akarja eladni lakását, amit 2006-ban vagy azelőtt vásárolt, és nem akar a vételárért újabb lakóingatlan venni, akkor érdemes kivárni a január 1-jét. Ha 2004-ben vagy azt követően vette a lakást, akkor így kevesebb adót fog fizetni, ha ennél előbb vette a lakást, akkor viszont egyáltalán nem kell majd adót fizetnie.

Ha 2007-ben vette lakását, akkor teljesen mindegy, hogy mikor üti nyélbe az üzletet.

Fontos, hogy a jövedelemszerzés időpontja, a szerződés földhivatalhoz történő benyújtásának időpontjával egyezik meg! Tehát, ha Ön még idén talál egy megfelelő vevőt lakására, de adó szempontból csak jövőre éri meg eladni a lakást, akkor megkötheti a szerződést, a földhivatalhoz azonban elég azt csak jövőre benyújtaniuk.

Mikor érdemes még idén eladni a lakást?


Ha az ingatlant mostanában akarja eladni és a kapott összegből újabb lakást akar vásárolni, akkor érdemes még idén megkötni az üzeletet különben az alábbi táblázat alapján fog adózni.


Átmeneti rendelkezések


Ha még idén eladja a lakást, akkor 2008 után is megilletik a most hatályos adólevonási jogok. A lényeg, hogy a szerzett jogok nem sérülnek. Az új szabályozásnak a jövőre megvett lakások eladásnál lesz érdemi hatása.

Jövőre, tehát már csak úgy szabad lakást vásárolni, hogy tisztában vagyunk vele: a szerzést követő negyedik éven belül csak úgy adhatjuk el az ingatlant, hogy adót kell majd fizetnünk az eladásból származó jövedelem után az alábbi táblázat szerint:

 


Ezzel szakértők szerint az újszerű lakások piaca szinte teljesen eltűnik és a használt lakások forgalma csökkeni fog.

Erről is az EU tehet?


Korábban már beszámoltunk az építményadó jövő évi változásairól, amire az EU szorította rá Magyarországot. És most tessék: ezt a változást is az EU-nak köszönhetjük. Mint a pénzügyminisztérium indoklásából kiderül, Brüsszelnek nem tetszett, hogy az újabb lakásvásárlás költségét csak magyarországi ingatlan esetén lehetett levonni az adóalapból.

Kérdés ugyanakkor, hogy a régi szabályok miért maradnak meg a lakásokon (lakóházakon) kívül minden más ingatlan esetében és az illetékszabályokat miért nem változtatják meg, ugyanis ott szintén hasonló levonási rendszer működik. Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ a PM-től. Annyit azonban sikerült megtudni, hogy az átmeneti rendelkzéseknek köszönhetően nem számítanak változásra az adóbevételekben.

Kapcsolódó anyagok:
$$53$$
$$24$$ (A 2007-ben érvényes szabályok)