Lakásárak: Magyarország elkeserítő pozícióban, Bulgária az első

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bulgáriában az idén világviszonylatban a leggyorsabban emelkedtek a lakásárak. A Knight Frank, vezető brit ingatlanügynökség felmérése szerint az árak 30,6 százalékkal nőttek az idén az egy évvel korábbihoz képest. Magyarország a 26. pozícióban vegetál a 30-as listán.

Jó eredményével Bulgária 3 százalékpontot vert rá Szingapúrra. Tavaly még Lettország állt az élen, ott éves összevetésben 56,9 százalékkal drágultak egy évvel ezelőtt a lakóingatlanok. Idén a növekedési ütem 10,9 százalékra mérséklődött a balti államban.


A listából kimaradt Románia, Csehország, Lengyelország és Szlovákia is. Magyarország a listán szereplő országok közül csak Írországot, Japánt és Németországot előzi meg, ami rendkívül elkeserítő eredmény. Még a válságban lévő amerikai piac is lekörözött minket a Knight Frank szerint. Öröm az ürömben, hogy tavaly az angol cég táblázatában még huszonkilencedik helyen álltunk -1,4%-os teljesítménnyel, tehát sikerült javítani.

Persze egy ilyen összeállítás közel sem teljesen megbízható, ugyanakkor a Knight Frank egy 36 országban jelen lévő nemzetközi ingatlanos cég, így a külföldi befektetők minden bizonnyal figyelembe veszik ezt az elemzést is döntéseik meghozatala előtt.

Világszerte a lakásárak növekedése egyébként mérséklődött, melyet a kamatok emelkedésével magyaráz a Knight Frank. Az elmúlt egy évben a felmérésben szereplő országok lakásainak piaci ára átlagban 8,2%-ot emelkedett, az ezt megelőző 12 hónap 9,6%-os növekedéséhez képest.

Cikkajánló:
$$242$$
$$264$$