Vegyen olcsó tengerparti házat vagy sí-apartmant Bulgáriában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legfelkapottabb kelet-európai ingatlan vásárlási célpont most Bulgária, ahol a legizgalmasabb ingatlanok az olcsó sí-apartmanok és az egyelőre könnyen megfizethető tengerparti házak. A bolgár ingatlanpiac fejlődése bámulatra méltó, egész Európa figyelme a nemrég még gyakran alábecsült balkáni országra irányul.

A hegyek közt a legdivatosabb térségek Bansko, Borovets, Pamprovo és Vitosha. Egy megfelelő méretű, tehát 2-3 hálószobás sílifthez közeli újépítésű apartmanért kicsit több mint 20 millió forintot kell kifizetni, ugyanakkor, ha beéri egy stúdiólakással, már 10-12 millióból is kijöhet egy saját tulajdonú pályaszállás.

74 négyzetméteres apartman 15 percre a golf- és 10 percre a sípályától 22 millióért (forrás: Re/MAX Bulgária)

A tengerparton Albena, (Aranypart vagy Napos part) és az ősi Sozopol és Nessebur a legfelkapottabb, de egyre többen keresnek ingatlant Kavarna és Balchik környékén is. Egy tengerparti panorámával rendelkező, közel 200 négyzetméteres ház 50 millió forintért már kapható, ugyanakkor ennél jóval olcsóbban is akad ingatlan elhelyezkedéstől és mérettől függően.

110 négyzetméteres ház 25 millióért pár kilométerre a tengerparttól (forrás: Re/MAX Bulgária)

Hosszú távon a RE/MAX Bulgária elemzői szerint már az ország központi része is érdekli a befektetőket. A főváros, Szófia is vonzó lehetőségekkel kecsegtet, a kereskedelmi és irodai terek a legmagasabb megtérülést ígérik. Bulgária a legjobb úton halad, hogy az egyik legvonzóbb európai golfparadicsommá váljon, így a nyári és téli adottságok mellett, mind a négy évszakban kiemelt úti cél lesz. Az időben kalkuláló befektetők ezért már nagyban vásárolnak például Bansko környékén, ahol minden évszakban teltházra számítanak.

Az elemzők szerint a Bulgáriában ingatlant vásárlók egyben életük, életmódjuk megváltoztatására is törekednek. A legtöbb vásárló Angliából érkezik, de jönnek Franciaországból, Belgiumból, Spanyolországból és egyre többen Romániából. A máltai és ciprusi befektetők is jelen vannak, a Fekete-tengernél és a síparadicsomokban pedig hagyományosan sok az orosz vevő.

Drága: 65 négyzetméter 56 millióért (forrás: Re/MAX Bulgária)

A külföldi vásárlók George Yankov a RE/MAX Bulgária regionális igazgatója szerint három csoportba sorolhatóak: Az első kategóriát a Bulgáriában letelepedők alkotják. Ők vagy felújított ingatlanokat vásárolnak ötven és százezer euró között, vagy lepusztult öreg házakat öt-tizenötezer euró közötti áron, majd felújítják ezeket. Igényeik közt szerepel a jó megközelíthetőség és a kommunikációs lehetőségek, fontos számukra egy nagyváros közelsége, üzletek és általában a helyi orvos is feltétel.

A második kategória a nyaralóvásárlók, hiszen Bulgária az egyik legfelkapottabb nyári célpont, decemberben felkerült a német top10 üdülési célpont listájára.

A harmadik kategóriát a kifejezetten üzleti célú befektetők alkotják, akik közép vagy hosszú távú nyereség miatt az árnövekedés reményében vásárolnak. A fővárosi ingatlanok árának növekedése folyamatos. Egyre erősebb a keresleti piac, amit nagyon gyors árnövekedés kísér. Az Európai Unióban ugyan Bulgáriában a legalacsonyabbak az ingatlanárak, azonban az elmúlt öt évben, évi 21 százalékkal nőttek. Az ingatlanárak emelkedése nagyságrendileg meghaladja a fizetések gyarapodását, ennek társadalmi-piaci hatásairól és a külföldiek ingatlanvásárlásának törvényi hátteréről elemzésünk második részében lesz szó.

Kapcsolódó anyag:
$$276$$

Cikkajánló:
$$268$$
$$264$$