Bérbeadás, értékesítés: áfa választási lehetőség évvégéig

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ingatlan értékesítése vagy bérbeadása esetén az áfás adózás választását 2007. december 31-éig be kell jelenteni az adóhatósághoz még akkor is, ha az adóalany az utóbbi tevékenység kapcsán korábban már bejelentkezett az áfa-s adózásra, vagyis azt már 2007-ben is adóköteles tevékenységként kezelte - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.

A 2008. január 1-jétől hatályos új Áfa törvény számos új rendelkezést tartalmaz az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységekre. A lakóingatlan, a beépített ingatlan valamint a beépítetlen ingatlan értékesítése a főszabály szerint adólevonásra nem jogosító adómentes értékesítésnek minősül majd. Kivételt jelent az építési telek, az új ingatlan és a beépítés alatt álló ingatlan, amelyek első rendeltetésszerű használata még nem történt meg, vagy a használatbavételtől számított 2 év még nem telt el.

Az új áfa törvény az ingatlan bérbeadásán túl az előbbiek szerint újnak nem minősülő lakóingatlan és egyéb ingatlan értékesítésére is kiterjesztette az általános szabályok szerinti adózás választásának lehetőségét. Ezen túl tehát nemcsak a bérbeadásra, hanem a fenti kritériumoknak megfelelő, tehát 2 évnél régebben kiadott használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok értékesítése esetén is lehetőség van az általános szabályok szerinti adózás választására. (Ugyanakkor ilyen esetben az ingatlan értékesítése a fordított adózás alá eső ügyletnek fog minősülni, így az adófizetési kötelezettség áthárul a vevőre).

Ez teljesen új tartalmú jogszabályi rendelkezés, így ha az adóalany áfás adózást választ az ingatlanértékesítésre vagy az ingatlan bérbeadásra, ezt be kell jelentenie az adóhatósághoz 2007. december 31-éig. Ha valaki ingatlan bérbeadási tevékenység kapcsán korábban már bejelentkezett az áfás adózásra, akkor is újra be kell jelentenie ez iránti igényét - figyelmeztet a PwC. Az ingatlanértékesítésre valamint az ingatlan bérbeadásra egymástól függetlenül is választani lehet az áfás adózást.

Kapcsolódó cikk:
$$147$$

Cikkajánló:
$$281$$
$$278$$