Panelprogram: plusz 100 ezer forint az államtól

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megváltoztak a panellakások felújításának szabályai, ugyanakkor a minisztérium még mindig nem írt ki új pályázatot, így nem lehet tudni, a tulajdonosok mikor igényelhetik az 500 ezer forintra növekedett támogatási összeget. Új célként jövőre az egycsöves fűtési rendszerek cseréjét is támogatja az állam, miközben szigorítják az elvégzett felújítások ellenőrzését.

Az állami támogatás továbbra is a felújítás egyharmadát teheti ki, de az eddigi 400 ezer forint helyett 500 ezer lehet ennek a felső határa. A saját rész továbbra is a költségek kétharmada, amit az önkormányzat részben, vagy egészben átvállalhat. Általában az önkormányzatok a teljes összeg egyharmadát vállalják át.

Az egyes önkormányzatok februárban, éves költségvetésük elfogadásakor döntenek, hogy mekkora összeget tudnak penfelújításra fordítani.
Új célként támogatás adható az egycsöves fűtési rendszerek kétcsövessé alakítására, termosztátos radiátor szelepek felszerelésére, a lakásonkénti hőmérés megteremtésére.

Több adatot kér az állam

Jövőre a támogatások jogszerűségét a Magyar Államkincstár ellenőrzi, így bővülnek annak jogosítványai, de a bankok kötelezettsége is változik. Nemcsak a támogatott személy, hanem a vele együtt költöző családtagok személyes adatait is átadja a bank az adóhatóságnak januártól, sőt ugyanezeket az adatokat a kincstárnak is meg kell küldeni. Az állam javára bejegyzett jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat a jövőben a kincstár jogosult töröltetni a megszűnő Kincstári Vagyoni Igazgatóság helyett.

A bank továbbra is felelős minden olyan kárért, amely azért éri az államot, mert a hitelintézet megsértette a finanszírozási kormányrendeletbe foglalt szabályokat. Új elem, hogy a bank ilyen felelőssége kiterjed az ügynökére is, amennyiben az jogosult elbírálni a támogatási kérelmet.

Vissza kell fizetni a paneltámogatást, ha…

Továbbra is visszajár az állami támogatás, ha a lakásban nem az lakik, aki a támogatást kapta, illetve a lakás használatát másnak átengedik. Magyarul a tulajdonos például nem adhatja bérbe az álllami támogatással felújított lakást. Ugyanakkor kimaradt a rendeletből a visszafizetési kötelezettség arra az esetre, ha a lakást más célra hasznosítják.

Új szabályként kérni lehet a lakás tehermentesítését, ilyenkor az addig kifizetett támogatásokat a kincstáron keresztül kell visszafizetni. Amennyiben az elvált házastársak akarják eladni a lakást, akkor az addigi támogatásokat - személyenként - olyan arányban kell visszafizetniük, amilyen arányban a közös vagyonukat a bíróság, vagy a vagyonmegosztási szerződés felosztotta.

Kapcsolódó cikk:
$$109$$
$$25$$

Cikkajánló:
$$321$$
$$309$$