Székhely vagy telephely csak olyan ingatlan lehet…

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Cég székhelye, telephelye és fióktelepe csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég jogosult, az ügyvédek és közjegyzők pedig a jognyilatkozatot tevők adatait a központi nyilvántartásból ellenőrizhetik.

A jogügyletek biztonságának erősítésére hozott törvény ezen szabályai 2008. január 1-jén lépnek hatályba.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy miként változik az ügyvédi törvény a személyes adatok ellenőrzését illetően.

A cégtörvény szintén januártól módosuló szabálya szerint a cég székhelye, telephelye és fióktelepe csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég jogosult.

Az ügyvéd a cég létesítő okiratának - és a létesítő okirat módosításának - ellenjegyzése során az ingatlan-nyilvántartási adatok és a tulajdonjogra vonatkozó, használatra feljogosító okiratok megtekintésével győződik meg arról, hogy a jognyilatkozatot tevő fél, illetve meghatalmazottja által az okiratban a cég székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként megjelölt ingatlan a cég tulajdonában van, vagy pedig a használatára jogosult. Meggyőződhet arról is az ügyvéd, hogy az adott ingatlan más cég székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként be van-e jegyezve a cégjegyzékbe. Ha ennek eredményeként azt állapítja meg, hogy az ingatlan székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként való megjelölése a jogszabályokkal ellentétes, köteles a jogi közreműködést megtagadni.

Cikkajánló:
$$321$$
$$279$$