Nem lesz múzeum a pasaréti Múzeumpark lakóparkban?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A budapesti Pasaréti úti filmstúdió helyén épülő mozimúzeum műszakilag ez év nyarára készül el, az épület berendezését azonban sem a kulturális kormányzat, sem a szakmai szervezetek nem vállalják - mondta Gyetvai Géza, a területet megvásárolt Gyetvai Fivérek Rt. egyik tulajdonosa.

Noha az egykori Star Filmgyár helyén kialakítandó, mintegy 1400 négyzetméteres épület hiánypótló szerepet töltene be és reprezentálná az egész magyar filmgyártást, a kulturális kormányzat és a szakmai szervezetek, úgy mint a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Országos Műszaki Múzeum, nem mutatnak érdeklődést az épület berendezésével kapcsolatban - hangsúlyozta Gyetvai Géza.

Inkább filmet csinálnak, mint múzeumot

A filmes relikviák, tárgyak raktáron vannak, de a szakmai szervezetek nem tudják megoldani a berendezés finanszírozását: a filmes szakma inkább filmet csinál, mint múzeumot épít - vélekedett.


A Pasaréti út és Ditró út sarka (forrás: gyetvaifiverek)


Rámutatott arra, hogy beruházóként a kiállítási eszközökkel nem foglalkoznak, csak a területet biztosítják. Mint mondta, végig nyitottak voltak az ügyben, ugyanakkor kaptak már negatív visszajelzést és kicsit kezdenek már beleunni.

Lakások, árak:

A pasaréti Múzeumpark lakóparkban még van szabad lakás, de már főleg csak az alsóbb emeleteken. Két nagyméretű (321 nm, 121nm) luxus ingatlan is gazdára vár még ezen felül. A négyzetméter árak 750 ezer forint környékén alakulnak, a garázshely 4 millió.


forrás: gyetvaifiverek
Gyetvai Géza emlékeztetett arra is, hogy az 1900-as évek elején épült Pasaréti úti ingatlan bontására kaptak engedélyt. Mivel azonban az épületet értékesnek tartották, úgy döntöttek, hogy felújítják, így mégsem tűnik el teljesen a filmes hangulat a környékről. A múzeumban helyet kapna egy 900 négyzetméteres kiállítóterem, egy 50 férőhelyes art-mozi, egy art-shop, valamint egy kávézó-étterem - mondta.
A korábbi elképzelések szerint a filmművészeti múzeum állandó kiállítását két szinten rendezték volna be, bemutatva az egykori filmgyár tevékenységét, az ott készült jelentősebb filmeket, a felhasznált díszleteket, de megemlékeznének számos alkotóról is.

Cikkajánló:

$$323$$
$$315$$