Olcsó budapesti luxusingatlanok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Míg Monacóban vagy Londonban a valódi luxus ingatlanokért több milliárd forintot kell kiadni, addig itthon még 500 millióra sincs szükség. Minőségben állítólag már utolértük a nyugati színvonalat, szolgáltatásban azonban még van mit javulni. Körkép…

A luxusértékek terén egész Európában hasonlóak a tendenciák: mind a kapcsolt szolgáltatások mennyiségének és minőségének terén, mind a piacra dobott luxusingatlanok számában egyértelműen Nyugat-Európa az irányadó – áll az Excelsior Budapest Spa elemzésében.

Monaco – 6 milliárd forint lakásvásárlásra

A luxus relatív tényező. Az ingatlanok esetében a luxus kategóriába olyan lakásokat, házakat sorolhatunk, melyek olyan egyedi jellemzővel rendelkeznek – elhelyezkedés, szolgáltatások, relatív méret, stb. – amit a piac is elismer és ez az adott ingatlanok árában is megjelenik.
A luxusingatlanok a legnagyobb koncentrációban minden bizonnyal Monacoban fordulnak elő. A hercegség ingatlanjai a legdrágábbnak számítanak Európában, London árait is felülmúlva. A miniállam legnagyobb presztízsű területe a Fontvieille Marina és környéke. A rendelkezésre álló építési terület szűkössége miatt itt főleg sokemeletes apartmanházak állnak. A kínálatban találunk 287 m2-es lakást 9 millió euróért, de ugyanabban az apartmanházban eladó egy 352 m2-es lakás is. Természetesen mindkét lakás teraszai a tengerre néznek. A házban szállodai szintű szolgáltatások működnek, van fitness és wellness részleg is uszodával, szaunával. Az egyik legismertebb luxusprojekt, az Eden Star mellett, ahol egy háromszintes penthouse lakás ára 25 millió euró (6,3 milliárd forint). Az egy hálószobás ingatlanok is egy millió euró környékén cserélnek gazdát, a közepes méretűnek számító 3 hálós, 200 m2-es lakásokért pedig 4,2 millió eurót (1.1 milliárd forint) számítanak fel. Ezért az összegért kicsit északabbra, Franciaországban komplett chateau-hoz juthatunk.

London

A világ egyik pénzügyi és üzleti központjában logikus módon jelentős fizetőképes kereslet mutatkozik a luxusingatlanok iránt is. A keresettebb környékek az üzleti központnak számító City környéke, Chelsea Temze parti részei, illetve a központi kerületek exkluzív részei.

A Lancelot Place-ban 6 millió fontot (2 milliárd forint) is elkérnek egy apartmanért, miközben a Chesham Street-en 8,38 millió angol fontot kérnek egy penthouse-ért (2,8 milliárd forint). Ezek a lakások mind szállodai szolgáltatásokat kínálnak a vásárlóknak. A Knightsbridge nemrég elkészült luxusprojektjében a szomszédos Hyatt szállodával kötött szerződés alapján a hotel biztosítja a tulajdonosok számára a szobaszervizt, a takarítást, ruhatisztítást, színházjegyek beszerzését. A luxust természetesen itt is magas áron mérik, a projekt penthouse-a 18 millió fontért kelt el, ez átszámítva 6,1 milliárd forintot jelent. Londonban azonban ez még korántsem a legdrágább lakás. A One Hyde Park luxus penthouse-a 2007 tavaszán – a tervezőasztalról! – 100 millió angol fontért cserélt gazdát (ez közel 34 milliárd forint). A tulajdonos a katari külügyminiszter, Hamad sejk, aki az Al Jazeera televízió csatorna tulajdonosa. A teljes szállodai szolgáltatást a Knightsbridge mintájára a közelben álló Mandarin Oriental hotel biztosítja. A kényelmi szolgáltatások mellett személyes titkárnő és iroda is a tulajdonosok rendelkezésére áll.

Moszkva - a kábel tv extra

A moszkvai luxuslakások piacán a biztonsági szolgáltatások nagy hangsúlyt kapnak, a 24 órás biztonsági szolgálat, videós megfigyelő lánc, körbekerített terület sok projekt szerves része a szokásos fitness-wellness szolgáltatások mellett. A szállodai szintű szolgáltatások még nem igazán terjedtek el. Érdekes megjegyezni, hogy a kevéssé fejlett infrastruktúra miatt a drága luxusprojektek esetében is kiemelik a kábel TV, az Internet, a légkondicionáló meglétét, illetve a házközponti vízszűrő rendszert. A luxuskategóriában hirdetett ingatlanok ára ugyan általában kicsivel a nyugat európai szint alatt áll, de a pénz elköltése itt sem lehet gond: egy exkluzív luxus ingatlanban található 1500 m2-es lakás saját lifttel és fitness-részleggel, egyéni kúttal és vízszűrővel 30 millió dollárba kerül, ami átszámítva 5,1 milliárd forintot jelent.

Közép és kelet

A cseh főváros luxusingatlan-kínálata nem tud lépést tartani az egyre növekvő kereslettel, ami főleg a külföldi befektetők részéről jelentkezik. Egy luxus négyzetméter 2 millió forint, ami nem sokkal drágább a budapesti áraknál. Az eddigi legdrágábban eladott lakás 2005-ben 885 millió forintért cserélt gazdát Prágában. Romániában és Bulgáriában a szűkös kínálatot átlag 1,5 millió forintos négyzetméterárak jellemzik.

Budapest - kedvező ár-érték arány

Prága esetéhez hasonlóan Budapestre is jellemző, hogy miközben a színvonal általában közelít a nyugaté-európaihoz, az árak esetében sokszoros különbséggel találkozunk.



Az egymillió forintos négyzetméterár fölött induló projektek jellemzően a Vár környékén találhatóak, ilyen az Anjou Residence, de találunk a pesti Belvárosban is ilyen árfekvésű projektet (pl. Palazzo Dorottya) A csaknem félszáz, jelenleg fejlesztés alatt álló, luxuskategóriába sorolt projektek mezőnyében egyértelműen az Excelsior Budapest Spa emelhető ki. E projekt esetében ugyanis egyszerre található meg valamennyi releváns luxustényező: egyedülálló dunai panoráma, jellemzően 200 négyzetméter feletti lakásméretek, 2 hektáros saját park az épület körül, luxusszállodai szolgáltatások, gyógyvízből táplálkozó welness-fitness részleg, unikális technikai, technológiai megoldások. Nem véletlen, hogy a 2008 végére elkészülő épület lakásai ma már 10 ezer eurós (2,2 millió forint) négyzetméterenkénti ár felett érhetők el, nem kis részben a nyugaton hasonló szolgáltatások mellett még mindig magasabb árhoz szokott külföldi érdeklődőknek köszönhetően.

Cikkajánló:
$$124$$
$$369$$