Fürdők mellett csak, akkor vegyen ingatlant, ha pihenni akar

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Befektetési céllal már nem éri meg ingatlant venni nevesebb fürdőink közelében, ugyanakkor az üdülni vágyók számára még mindig vonzó lehet egy ilyen lehetőség. Árak és trendek Hévíztől Egerszalókig az Otthon Centrum összeállításában…

A gyógyvizekre épülő wellness szállók egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a magyarok körében is, ezért egyre többekben merülhet fel: mi lenne, ha minden hétvégén, szállásköltségek nélkül élvezhetnénk a belföldi kényeztetést? Az Otthon Centrum szerint az első nagy áremelkedési hullám már lezajlott a fürdők közelében lévő lakó- és üdülőingatlanok piacán, ezért ne a befektetés gyors megtérülésére, hanem a pihenésre érdemes koncentrálni, ha ilyen környéken készülünk vásárlásra.

Hévíz, Kehidakustány

Dunántúlon a klasszikusnak számító Hévízen és az újonnan kiépült Kehidakustányban az árak már most is magasak. Hévízen még a 20-30 éve épült, jó állapotban lévő, fürdő közeli ingatlanokhoz sem juthat hozzá az érdeklődő 200 ezer forintos négyzetméterenkénti ár alatt. Kehidakustányban ennél árnyalatnyival magasabb árakkal kell számolni. Sárváron ugyanakkor már 150-200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron is lakástulajdonosokká válhatunk.

Hajdúszoboszló

Kelet-Magyarországon is több fürdőfejlesztés történt az utóbbi években. Az előző érában is kedvelt Hajdúszoboszlón a felújítás révén újabb lendületet nyert az ingatlankereskedelem. Állapottól függően egy nagyobb házhoz 20-35 millió forint közötti áron juthatunk hozzá, amely akár 300 ezer forint feletti négyzetméterárat is jelenthet. A helyi szakemberek szerint az árak mérséklődtek az utóbbi években, ugyanakkor örvendetes, hogy a szezon már közel sem csak a nyári időszakra koncentrálódik.

Miskolctapolca, mint Rózsadomb

Alföld:

Orosháza-Gyopárosfürdőn csak üdülőingatlant lehet venni viszonylag szűk kínálat és ingadozó árak mellett, 150-250 ezer forintos négyzetméterenkénti áron. Tiszaújvárosban a korábbi áremelkedés stagnálás váltotta fel. A városban jelenleg egy újszerű házat mintegy 25 millió forint körüli áron lehet megvásárolni.
Miskolctapolca több milliárdos beruházással teljesen kiépítette barlangfürdőjét, így sokkal több vendéget képes fogadni, mint korábban, s ez kedvez az ingatlan bérbeadásnak, habár a kínálat eléggé széles. Egy nagyobb családi ház ára a 100 millió forintot is meghaladja, 20 millió forint alatt pedig szinte alig találunk ingatlant. A környékbeli magas árak nemcsak a kikapcsolódás lehetőségével magyarázhatóak, hanem azzal is, hogy a régiót Miskolctapolca Rózsadombjaként tartják számon.

Egerszalók: 500 ezer

A legfrissebb fejlesztések az észak-magyarországi régióban, Egerszalókon zajlottak. Az új fürdőkomplexumot jelenleg már a kiépített infrastruktúra is segíti. A komoly fejlesztések is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt években Egerszalókon is számottevően nőttek az árak az ingatlanszektorban. A fürdő közelében – ellentétben a település más részeivel - megduplázódtak az árak: a városban átlagosan 500 ezer forintos négyzetméterenkénti áron juthatunk lakáshoz.

A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy befektetési célból - mint például jövőbeni értékesítés vagy szobakiadás - már nem érdemes a termálfürdővel bíró hazai településeken lakóingatlant vásárolni, hiszen várhatóan nem realizálunk a jövőben komoly profitot.

Cikkajánló:
$$378$$
$$384$$