Ilyen házat kell majd építeni, ha itt is sivatag lesz - képek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyre több kutatás figyelmeztet: a globális felmelegedés hatására Magyarország nagy része előbb-utóbb elsivatagosodik. Ha ez valóban így lesz, akkor reméljük, hogy olyan házakban lakhatunk majd, mint például Leo Marmol és Ron Radziner alkotása, melyet a Kaliforniai sivatagban építettek fel 2005-ben.

A sivatagi házként emlegetett épület házgyári technológiával készült, tíz variálható modulból áll és szinte kizárólag újrahasznosított anyagokat használtak fel megépítéséhez. Valójában egy prototípusról van szó, melyet Leo Marmol magának építtetett. Ez volt az első kézzelfogható darabja a Marmol Radziner Prefab modulházaknak, mely a rendkívül széles amerikai készház piac luxus szegmensében próbál magának helyet szorítani.

Főhomlokzat (Klikk a képre!) Forrás: fabrefeb.com

A 20 ezer négyzetméteres sivatagi telken elhelyezett modulok alapterülete több mint 400 négyzetméter. A teljesen zárt és a csak felülről fedett épületrészek fele-fele arányban oszlanak meg. Hála a sivatagi klímának, a terasznak tűnő épületrész funkcionalitása szinte megegyezik a zárt, hagyományosnak mondható terek mindennapi használhatóságával.

Ilyen időjárási körülmények közt nem meglepő, hogy az áramot teljes egészében napelemekkel tudják biztosítani, miközben a déli és nyugati homlokzat hatékony árnyékolásával, valamint a tető megfelelő szigetelésével a legforróbb napokat is könnyen át lehet vészelni – állítják a katalógusban. Mindehhez segítséget nyújthat az L-alakú ház időjárási körülményektől védett részén található úszómedence. Hideg éjszakákon a napközben átmelegedett masszív betonalap sugározza a hőt, mintha csak padlófűtés volna beépítve.

Klikk a képre! (Forrás: fabrefeb.com)

A cég fennállása óta - ezen a házon kívül - csak két Marmol Radziner készházat sikerült felépíteni, de a Los Angeles Times információi szerint már további 20 épületre vettek fel rendelést. Az első sivatagi házat egyébként most hirdették meg eladásra több int 300 millió forintnak megfelelő dollárért.

Cikkajánló:
$$399$$
$$388$$