Herzl Passage a Dohány utcai zsinagóga mellett

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Dohány utcát és a Síp utcát fogja összekötni a spanyol-magyar beruházásban épülő Herzl Passage. A Dohány utcai részen található műemléki épületet teljes egészében felújítják, míg a Síp utcánál csak a régi épület homlokzata marad meg az első válaszfal mélységéig. 2009 végéig 104 lakás épül, a négyzetméterárak több mint egymillió forinttól indulnak.

A Passage-t Herzl Tivadarról, a Cionista Világszervezet megalapítójáról kapta nevét, aki egy ideig a Dohány utcai épületben lakott.
A spanyol-magyar tulajdonban lévő Tordai és Társai Kft. immár jogerős bontási és építési engedéllyel rendelkezik az épületegyüttesre, mely ellen korábban Óvás! civil szervezet emelte fel a szavát.


Pedro Valencia Moro, a projektmenedzselési és értékesítési feladatokat végző Hi Grupo Kft. ügyvezetője elmondta, tudatában vannak, hogy a pesti zsidó negyed "bejáratát" hozza létre, így különösen ügyelnek a műemlékvédelmi szempontokra, szoros együttműködésben dolgoznak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal.

Herzl Passage - Klikk a képre!

Eredetileg a Tordai és Társai Kft. vásárolta meg a két épületet, ebbe a cégbe vásárolta be magát az Urnova spanyol társaság leányvállalatán, a Spanyol Ház Kft.-n keresztül - mondta az ügyvezető. A cégjegyzék szerint a Tordai és Társai Kft.-t a YANUSH PROPERTIES Kft. vásárolta meg, ennek tulajdonosa a Spanyol Ház Kft., valamint a Miligon Holdings Limited nevű ciprusi cég - MTI.
A Hild József tervei alapján 1844-45-ben épült Dohány utcai műemléket teljes egészében felújítják, a tetőszerkezetet újjáépítik. A Herzl Passage-on belül a Síp utca felé haladva épül egy teljesen új lakóház, valamint kialakítanak a Síp utca 8-10 homlokzatához kapcsolódóan egy U-alakú épülettömböt. Az új épületek magassága a látványtervek szerint eléri a szomszédos házak párkánymagasságát, tetőtérrel együtt hét emelet épül.

A Síp utcai ház udvara és a zsinagóga melletti temető közé üvegfal épül, míg a Dohány utcai ház és a zsinagóga udvara közé kaput terveztek, amely a jelenlegi elképzelés szerint a templomból távozó turistákat vezetné tovább a passzázson át a régi zsidó negyedbe.

Cikkajánló:

$$431$$

$$437$$