Változik az új áfatörvény: fordított adózás, bérlet !!!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Pénzügyminisztérium módosítási javaslatot nyújtott be az új áfa-törvényhez, mely érinti az ingatlanok bérbeadását és az ingatlanokhoz köthető fordított adózást. A módosítási javaslatnak köszönhetően például az önkormányzati bérlakások bérleti díja újra áfamentes lehet, a fordított adózás hatálya alá tartozó munkák száma pedig erősen lecsökken.

FRISS!!!

A Költségvetési és Pénzügyi Bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a PM áfa-törvényt módosító javaslatát.

A bizottság az építményadóra vonatkozó javaslatot is elfogadta, így úgy tűnik, mégsem lesz egységes ingatlanadó 2009-től!

A módosítási javaslat szerint a belföldön nyilvántartásba vett adóalany áfa-választási jogát úgy is gyakorolhatja, hogy az adókötelessé tétel nem terjed ki a lakóingatlan bérbeadására, tehát például egy önkormányzat üzleti célú helyiségeit áfásan, a lakásokat pedig áfamentesen tudja kiadni.

Az átmeneti rendelkezések szerint a módosítás hatálybalépését követő 30 napon belül választhatnak újra az adóalanyok.

Fordított adózás

A most hatályos szöveg - 142 § (1):

”Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti: (…) b) ingatlanhoz kapcsolódó építés-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási, átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében”


A módosítás – ingatlanos szempontból – egyik legfontosabb pontja, hogy:

”Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti: (…)b) a szolgáltatás nyújtásának minősülő olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka esetében, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására – ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – irányul, feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása vagy egyéb megváltoztatása építési hatósági engedély-köteles, amelyről a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának;”

Tehát csak abban az esetben kell fordítottan adózni, ha az építés-szerelés olyan változást eredményez, ami hatósági engedélyhez kötött. Így például az ingatlan fenntartásához köthető szolgáltatás, értékesítés kikerül a fordított adózás köréből.

INFO:

Szakmai hírlevelünkből heti rendszerességgel tájékozódhat az ingatlanszakma legfrissebb híreiről.

Regisztráljon az ingatlanok.hu-ra!
Persze ezzel továbbra is megmarad az a dilemma, hogy például az ablakok beszállítására és beszerelésére kötött szerződés fordítottan vagy egyenesen adózik.

A módosítás indoklása:

”2008. január 1-jén hatályba lépett az újrakodifikált általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfa-törvény). Az új törvény alkalmazása során felmerültek olyan jogalkalmazási problémák, amelyeket szükséges minél hamarabb rendezni. A Javaslat így többek között szűkíti a fordított adózás hatálya alá eső ügyletek körét, újraszabályozza az adómentes termékimporttal kapcsolatos feltételrendszert, nagyobb mozgásteret biztosít az adóalanyoknak az ingatlan bérbeadás adófizetési kötelezettségének választása során, a közösségi joggal összhangban egyszerűsíti a bizonylatok kötelező adattartalmát, valamint bővíti azokat az eseteket, amikor az adóalany mentesülhet az adólevonási tilalom alól.”

Az áfa-törvény módosítási javaslatát itt olvashatja el.

Kapcsolódó cikkek:

$$528$$

$$505$$

$$518$$