Faszadizmus vagy műemlékvédelem?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elizabeth Rezidencia néven 2,5 milliárd forintért átépíti a VII. kerületi Klauzál utca 7-9. szám alatti épületeket a Bokréta Házak Kft. A Belső-Erzsébetváros historikus épületeinek megőrzésére irányuló törekvések példája lehet a Klauzál utca 9-11-be tervezett beruházás, ugyanakkor a kötelező belmagasság növelésével az emeletek száma később csökkenthet - mondta a KÖH elnöke.

A régi pesti zsidónegyedben elhelyezkedő épületeknek az első traktusa marad a régi. A hátsó részeket elbontják, oda 7 szintes, plusz tetőtérbeépítéses házak kerülnek, továbbá mélygarázs is épül a telkeken belül. Jelenleg 50, átlagosan 32 négyzetméteres lakás van a két házban, az átépítés után 80 darab 70 négyzetméteres lesz bennük - mondta Csák Attila, a Bokréta Házak Kft. ügyvezetője.


A régi épületekben irodák kapnak helyet

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke szerint a beruházó által alkalmazott megoldás, vagyis az első traktus megtartása és az udvar beépítése elfogadható kompromisszum, egy kipróbálandó lehetőség. Arról, hogy ez a megoldás beválik-e, a "nem túl távoli idő" fog dönteni. A szintbeépíthetőséggel kapcsolatban Mezős Tamás megjegyezte: hosszabb távon a kötelező belmagasság növelésével csökkentik majd az emeletek számát.

Kapcsolódó cikkek:

$$577$$

$$539$$
Egy német újságíró "borzalmas", a ,70-es évek lakótelepeit idéző épületeknek nevezte az udvarra tervezett sokemeletes házakat. Ezzel kapcsolatban Mezős Tamás megjegyezte: a minimalista szemléletű - de amúgy Európa szerte terjedő - épületek létjogosultságáról a szakmának valóban vitát kéne indítania, de ez egy szubjektív kérdés.


Hunvald György, a VII. kerület polgármesterének tájékoztatása szerint a kerület két dologgal járul hozzá a magán beruházáshoz: rehabilitálja a közterületet, illetve mélygarázst épít a közelben.

A régi épületek megmaradt részeiben irodákat alakítanak ki. Az új lakások fajlagos vételára négyzetméterenként 380 ezer forinttól indul, a felső határ 460 ezer forint.

Cikkajánló:

$$611$$

$$612$$

$$613$$