Mennyibe kerül egy négyzetméter felépítése?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tavaly a legdrágább fajlagos építési költsége a szállodáknak volt, a társas- és családi házak ára a középmezőnyben van. A kivitelezési árak az előző évben jóval az infláció alatti mértékben nőttek. Vasutat és csatornát jóval drágább, családi házat vagy utat viszont olcsóbb volt építeni.

A Business Media Magyarország Baudata divíziójának felmérésben összesen 2.600 milliárd forint értékű projektet vettek számba. A 6.150 épület adatai alapján, a legdrágább épületfaja 280 ezer forint feletti négyzetméteráron a szálloda, 270 ezer forint közelében alakult a bevásárlóközpontok és irodák költsége.

Borsos a gépipari csarnokok ára is, mintegy 250 ezer forint. Ez utóbbi adat különösen ahhoz képest érdekes, hogy tíz éve kevesebb, mint fele annyiba került egy ipari csarnok, mint egy bevásárlóközpont négyzetmétere.

A sportlétesítmények, a kórházak és a művelődési létesítmények fajlagos ára 220 ezer forint körül volt.

Nagyjából kétszázezer forint a családi házak négyzetméterenkénti költsége. Közel ennyiért épülnek négyzetméterenként az idősek otthonai és az általános csarnokok is. A hivatalok árai 2007-ben már százkilencvenezer forint alá - a 2002-es szintre - estek vissza. Megközelítette ezek árát az alapfokú oktatási intézmények költsége, ahol a piaci aktivitás is nagy.

Egy lakás vételáránál az építési költségek mellett más költségelemek is vannak (telek, járulékos költségek, stb.)
A középmezőnyben 170-180 ezer forint körül van több funkciócsoport átlaga, így a vegyes üzleteket, középfokú iskolákat, kollégiumokat, társasházakat találjuk itt.

A skála alján a mezőgazdasági hűtőházak - négyzetméterenként mintegy 130 ezer forinttal - illetve a mezőgazdasági épületek, raktárak állnak, 45-70 ezer forintos fajlagos építési költséggel.

Árnövekedés alig van

Az utóbbi egy évben az építési árak - messze elmaradva az inflációtól - mindössze 3,6 százalékkal nőttek. A bérek, építőanyag-árak és közterhek növekedését nem követte a generálkivitelezői árak növekedése. A magasépítésben 2,3 míg a mélyépítésben 6,7 százalékkal nőttek a fajlagos építési költségek.

Az elemzés megjegyzi, hogy az egyes projektek megvalósulása több évig is elhúzódik, így az árindex változása is időben elhúzódva jelentkezik. Így lehetséges a magas inflációjú időszakban az alacsonyabb árszínvonal-emelkedés, illetve az alacsonyabb inflációjú időszakban a megugró építőipari árszínvonal.

Drága vezetékek és vasút

Áttérve a konkrét adatokra: a múlt évben kiugró a gázvezetékek, vízvezetékek és a vasútépítés drágulása (40-70 százalék körül). Szintén két számjeggyel - 13 százalékkal - nőtt az alapfokú intézmények, a csatornák, a gépgyártó csarnokok és a bevásárlóközpontok ára. Átlagon felüli az idősek otthonainak drágulása 11 százalékkal, továbbá 9 százalékkal az általános iskolák és óvodák építési költségeinek növekedése.

Árcsökkenés volt a családi házaknál

Ugyanakkor a többi egészségügyi épületfajta ára 10-15 százalékkal csökkent. Jelentősen csökkent a családi házakra és vegyes üzletekre fordított költség (7-8 százalék), és több mezőgazdasági épületfajta négyzetméterára is.

További árcsökkenések (iroda, út, hivatal)

Négy százaléknál nagyobb mértékű csökkenés tapasztalható a hivatalok és középfokú tanintézmények fajlagos költségeinél, ennek oka a központi beruházások visszafogása. A vegyes üzletek, családi házak valamint az irodák is kevesebb pénzből épülnek 3-4 százalékkal, mint az előző évben. Az infrastrukturális beruházások közül az utak felújítása zajlik 8 százalékkal kisebb költséggel, de a hulladékkezelők ára is mérséklődött.

Cikkajánló:

$$618$$

$$619$$

$$620$$