Felszámolják a váraljai Pérót

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Váralja község önkormányzata 2007-ben nyújtott be sikeres pályázatot a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz (SZMM) valamint az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz a településen található cigánytelep (Péró) felszámolására. A település összesen 54,3 millió Ft támogatásban részesül.

A támogatás révén kilenc család juthat ingatlanhoz, húsz fő szakképesítést szerezhet, emellett óvodáztatási program indulhat, egészségügyi szűrővizsgálatokat szervezhetnek, a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai támogatására pedig mentor tanárokat jelölhetnek ki. A programot szociális munkás is segíti.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által támogatott lakhatási program a telep felszámolása, illetve az ott élők integrált környezetbe történő költözése révén az egész település fejlődését eredményezi, így az minden váraljai lakosnak előnyös. Emellett megszűnik a település kettéosztottsága, és a méltatlan, embertelen körülmények között élő családok és azok gyermekei esélyt kapnak a felemelkedésre, integrálódásra - áll a minisztérium közleményében.


Váralja (forrás: mymap.hu)

A telep-felszámolási országos program 2005-ben indult és az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az integrált – azaz nem elkülönített – körülmények közé költözött, és a foglalkoztatási programokban részt vevő családok és környezetük élete jelentősen, mindenki számára pozitívan változott meg.

A jövőben induló programok is az integrációt kívánják elősegíteni a lakhatásban, az oktatásban és az élet minden területén. A minisztérium a társadalmi szolidaritás és esélyegyenlőség eszméjétől vezérelve károsnak tart minden olyan kezdeményezést, amely a szegény és roma családok kirekesztését tovább erősíthetik – zárul a közlemény.

Cikkajánló:

$$707$$

$$706$$

$$705$$