Júniusban népszavazás dönt a söjtöri szalmatüzelésű erőműről

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Június 8-án a beruházó által finanszírozott népszavazáson döntenek a Zala megyei Söjtörön arról, hogy épüljön-e szalmatüzelésű erőmű a település határában. A polgármester szerint megvan a támogatottsága a 130 új munkahelyet és 70-80 millió forint iparűzési adót hozó fejlesztésnek, ezzel együtt azonban biztos, ami biztos alapon megkérdezik az 1200 helyi választópolgárt.

A referendum kiírását a tíztagú önkormányzati testületből ketten azért nem szavazták meg, mert szerintük már most is megvan a faluban a szükséges támogatottság. Baksa István polgármester úgy látja, bár szerinte is nagy a támogatottság, a kedélyek megnyugtatására mégis hasznos lesz a népszavazás, amelynek költségét az eredményétől függetlenül a beruházó állja.

Baksa István úgy véli, hogy ha a népszavazás során a többség igent mond, felgyorsulhat az engedélyezési eljárás. Reményei szerint az év végéig megszülethet a környezetvédelmi engedély, jövőre pedig a kiviteli tervek is.

Medgyesegyházán februárban tartottak helyi népszavazást a Hujber-féle cégcsoport hasonló erőműve kapcsán, a szavazók többsége azonban elutasította az építkezést.

Szerencsen a múlt év őszén kezdték meg a szalmatüzelésű erőmű építését jogerős engedélyek birtokában, a körülötte zajló viták azonban azóta sem csitultak, mert a tokaji világörökséghez tartozó területen készül a beruházás.

A beruházás mintegy 130 munkahelyet teremthet - köztük 70-80 helybélinek - a több mint 1500 lakosú településen, de a polgármester fontosnak tartja, hogy 30 kilométeres körzetben szintén jól járnak az ott élők, hiszen az erőműhöz beszállítók is kellenek.

Az eredeti elképzelések szerint egy 50 megawattos erőművet épített volna Söjtörön a Zala Hőerőmű Kft., de egy hónappal ezelőtt 20 megawattos teljesítményre csökkentették a terveket.

Ez évente mintegy 70-80 millió forintos iparűzésiadó-bevételt hozhat a településnek 2012 után, a próbaüzem indítását követően - tette hozzá Baksa István.

A Söjtör honlapján is olvasható elképzelések szerint az MSZP vállalkozói tagozatának egykori elnöke, Hujber Ottó érdekeltségébe tartozó Intertraverz Zrt. egyik projektcége, a Zala Hőerőmű Kft építené meg mintegy 34 milliárd forintért az erőművet.

Cikkajánló:

$$707$$

$$706$$

$$705$$