Rengeteg új lakás a miskolci Lakásvásáron

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közel 10 új lakóprojekttel jelentkeztek a negyedik alkalommal megrendezett miskolci Lakásvásáron a borsodi fejlesztők, ami meglepően magas szám a vidéki piacon. Miskolcon a budapesti szemmel alacsony árak mellett az ingatlanfejlesztők termékei lefedik a piac összes szegmensét, még egy A kategóriás irodaház is épül a belvárosban.

A Lakásvásár-Roadshow miskolci állomásán az új lakás kínálat bősége okozta a legnagyobb meglepetést, na meg az árak. A belvárosban már 252 ezer forinttól árulnak kulcsrakész lakást négyzetméterenként, az olcsónak számító panel ára pedig 110 ezer forinttól kezdődik.

A vásárra a korábbi évekhez hasonlóan több mint 3000 látogató jött el, akik az új és használt lakáspiac mellett az aktuális hitelkínálatot is felmérhették. Az új fejlesztések közül érdemes kiemelni a vásáron bemutatott Egyetemi Lakóparkot, ahol már várhatóan a négyzetméterár megüti a 300 ezer forintot. A fejlesztés érdekessége egyfelől, hogy hőszivattyúkkal és napelemekkel teszik olcsóbbá a rezsiköltségeket, másfelől pedig hogy az épületek liapor alapanyagú panelekből készülnek.


Miskolc egyik emblematikus fejlesztésének, a Széchenyi Negyednek a részeként épül a város első A kategóriás irodaháza is, melyet – eltérően a fővárosi gyakorlattól – inkább eladásra, mintsem bérlésre építenek. Emelt szerkezetkész állapotban egy négyzetméterért nettó 260 ezer forintot kérnek, bérlet esetén a havidíj 11 euró 3 euró üzemeltetési költséggel megfejelve.

A Doxabi Zrt., Miskolc egyik legnagyobb fejlesztője szintén egy új beruházással, az Alexa Kerttel és egy nem mindennapi akcióval jelent meg a vásáron. Arlett Zsolt, a Doxabi Zrt. értékesítési vezetője elmondta, akciójuk lényege, hogy a vevők annyi százalék kedvezményt kapnak az árból, ahány millió forintot készpénzben, tehát nem hitelként, letesznek az asztalra. Ez azt jelenti, hogy egy húszmilliós lakás esetén, akár négymillió forintot is spórolhat a vevő.


Az új lakásoknál már a luxus is felütötte a fejét Miskolcon. Szintén új fejlesztésként mutatkozott be a vásáron a Rózsadomb Lakópark, mely a város fölé magasodó Bodótetőn épül négy hektáron közel 800 lakással több ütemben.

Mint a Borsodingatlan értékesítési vezetője, Koseczki István elmondta, egy kis tőkével, szocpollal és devizahitellel felvértezve viszonylag sokan keresik Miskolcon a családi házakat is. Egy megosztott telken kevesebb mint 25 millió forintért lehet vásárolni egy nagyjából 120 négyzetméteres házat.


A vidéki viszonylatban óriásinak mondható új lakás kínálat mellett a használt lakások iránti kereslet stagnál Miskolcon a megkérdezett szakemberek szerint. Demeter Sándorné, a Demeter Ingatlanközpont értékesítési igazgatója elmondta, a fiatalok nagyjából 10-12 millióért, az idősebbek 20-22 millióért keresnek lakást. Az ügyfelek 90%-a hitelfelvétellel vásárol ingatlant.

Cikkjánló:

$$745$$

$$746$$

$$747$$