Csődben a Fadesa – mi lesz Észak-Csepellel?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Küszöbön áll Spanyolország történetének eddigi legnagyobb csődje: a Martinsa Fadesa ingatlanfejlesztő csoport kedden csődeljárást kezdeményezett maga ellen. A Martinsa Fadesa jelentős magyar érdekeltséggel is rendelkezik, melyek most vélhetően kényszereladásra kerülnek. Ilyen lehet Észak-Csepel 80 hektáros területe is.

Mint ahogy tegnap már beszámoltunk róla Spanyolország vezető, Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője 5,2 milliárd eurós tartozást halmozott fel, és a társaságnak nem sikerült egy újabb, 150 millió eurós hitelt felvennie. Erre azért lett volna szükség, hogy biztosítsa a hitelezőkkel már tető alá hozott, négy milliárd eurót kitevő átütemezési megállapodás pénzügyi hátterét.

A csőd okainak részleteiről itt olvashat.

Magyarországi érdekeltségek

A spanyol cég első magyarországi beruházása Budapesten a Király utcában lévő Central Passage, amely 271 luxus lakást foglal magában. A másik az angyalföldi Foka öböl melletti Danubio Park, a harmadik a Riviéra Park Siófokon.

Egyik legnagyobb befektetésük Észak-Csepel megvétele volt. A 80 hektáros területet 11 milliárd forintért vásárolták meg a spanyolok. Konkrét elképzeléssel sohasem álltak elő a terület jövőjét illetően. 

A társaság fejlesztéseinek 44 százaléka ma már Spanyolországon kívül folyik, egyebek mellett Észak-Afrikában és Közép-Kelet-Európában.

Cikkajánló:

$$912$$

$$911$$

$$910$$