Csökkent a lakosság finanszírozási képessége

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A második negyedévben a 2003 óta először ismét mínuszba ment át a lakosság nettó finanszírozási képessége. A háztartások pénzügyi eszközeinek tranzakcióból eredő növekedése elmaradt a tartozások hasonló eredetű növekedése mögött, így a nettó finanszírozási képesség (-34 milliárd forint) a GDP -0,5 százalékát tette ki – áll a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatójában.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2008 második negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 1,3 százaléka volt (345 milliárd forint).

A pénzügyi eszközök esetében a nyugdíjpénztári követelések, a tőzsdei részvények, a devizabetétek, a külföldi valuta, a rövid lejáratú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és az egyéb követelések növekedtek figyelemre méltóan, miközben a forintbetétek, a forint készpénzállomány és a befektetési jegyek számottevően csökkentek.

A kötelezettségek esetében továbbra is a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó. A forint gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 533 milliárd forinttal, devizabetéteik és külföldi valuta készletük állománya 102 milliárd forinttal csökkent 2008 második negyedévében a pénzügyi számlák adatai szerint.


Az államháztartás nettó finanszírozási igénye az előzetes adatok szerint 2008 második negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 3,7 százaléka volt (980 milliárd forint). 2008 második negyedévében a nettó finanszírozási igény (178 milliárd forint) a GDP 2,6 százalékát tette ki.

Csökken az államadósság

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2008 második negyedévének végén az elmúlt egy év GDP-jének 64,8 százaléka volt (17082 milliárd forint). Az államháztartás nettó tartozása (13135 milliárd forint) a GDP 49,9 százalékát tette ki.

Cikkajánló:

$$1011$$

$$1010$$

$$1009$$