140 milliárdos tőkekivonás az ingatlanalapokból - összefoglaló

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Október eleje és a befektetési jegyek forgalmának felfüggesztése (nov. 7.) közti időszakban 140 milliárdot vontak ki az ingatlanalapokból. Ez az óriási összeg akár még néhány nagyobb alapot is fizetésképtelenné tehet. Lássuk, ki hogy áll!

 

Friss: BAMOSZ-PSZÁF közös sajtótájékoztató

Ha megnézzük a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Országos Szövetségének (BAMOSZ) pénteki adatait, akkor nem csodálkozhatunk a magyarországi befektetési alapkezelők által kezelt nyíltvégű ingatlanalapok és ingatlanalapok alapjai befektetési jegyeinek felfüggesztésén.

Október elseje óta a hazai ingatlanalapok vagyona 26%-kal csökkent, ami óriási veszteség. A legnagyobb kérdés, hogy az ingatlanalapok alapjai, melyek az ingatlanbefektetési alapokban tartják pénzüket - ezzel duplikációt okozva a portfolió összegében - mennyire mozgatják meg a piacot?

A vizsgált időszakban az ingatlanbefektetési alapokból 112,5 milliárd forintot vontak ki, ami a portfolió 27%-os csökkenésének felel meg. Az alapok alapjainak eszközértéke 24,8 milliárdos tőkekivonás mellett 23%-kal csökkent.

Az alábbi táblázatot a cikk alján lehet letölteni!

TŐKEKIVONÁS AZ INGATLANALAPOKBÓL (2008.10.01. – 2008.11.07.)

A korábban kiadott jelentések alapján jelenleg két olyan ingatlanalap van, ahol az ingatlanportfolió értéke a jelentős tőkekivonás után meghaladja a nettó eszközértéket. Ez azt jelenti, hogy az alapnak nincs elég likvid eszköze a kifizetések teljesítésére.

Linkek ezen alapok legfrissebb tájékoztatóira:

Európa Ingatlan Alap

Biggeorge's NV 4. Ingatlanforgalmazó Befektetési Alap

Akad egy olyan alap is, ahol a nettó eszközérték kisebb az ingatlanportfolió értékénél, de nem történt nagyobb tőkekivonás.

Quaestor Első Hazai Lakásalap (legfrissebb tájékoztató)

A két legnagyobb ingatlanalap az alacsony ingatlanhányadnak köszönhetően jelentős likvid eszközökkel rendelkezik még mindig. Ezek általában némi veszteség mellett feltörhető betétek, illetve állampapírok.

Ha a szeptemberi tájékoztót nézzük, akkor a harmadik legnagyobb Raiffeisen Ingatlan Alapnál már nincs túl sok likvid eszköz. (Raiffeisen közlemény 2008.11.10. a kifizetések felfüggesztéséről) 

Az ingatlanalapok alapjainál túlnyomó részt ingatlanbefektetési alapok befektetési jegyei vannak és némi egyéb likvid eszköz. Kérdés, hogy a likvid eszközök csökkenésével ők hogyan fogják tudni pénzre váltani a portfoliót... 

Fontos, hogy a befektetési jegyek lejárat  előtti- vagy egy megadott időn belüli visszaváltása plusz költséget okoz, valamint a csökkenő nettó eszközértékkel veszteséget realizál a befektető.     

Cikkajánló:


$$1233$$

$$1232$$

$$1231$$