Kiskereskedelem: Budapest nagyon olcsó

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első osztályú kiskereskedelmi egységek bérleti díja Budapesten már olcsóbb, mint Bukarestben – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) elemzéséből. A bérleti díjak világszerte emelkednek a romló gazdasági környezet ellenére is. A drágulás mértéke egyes területeken ugyanakkor lassul.

A CBRE által vizsgált városok felében az elmúlt egy évben a bérleti díjak növekedtek, közel kétharmadukban az elmúlt fél évben is emelkedtek.

A New York-i Ötödik sugárút továbbra is a világ legdrágább kiskereskedelmi területe, ahol az éves bérleti díj 16.817 euró négyzetméterenként (1.400 euró havonta), ami 75 százalékkal meghaladja a második helyezett Hong Kong-ot.

A legdrágábbak listájának első öt helyezettje között van még Moszkva, London és Tokió.

A keresletet a jelenlegi piaci helyzetben jól teljesítő (elsősorban a luxusmárkákkal foglalkozó) kereskedők generálják, valamint azok, akik a gyengülő fogyasztói igények ellensúlyozására hosszú távú stratégiai helyszínekre fókuszálnak.

Ray Torto, a CB Richard Ellis vezető közgazdásza azt nyilatkozta:
„Könnyű azt feltételezni, hogy a csökkenő fogyasztói bizalom és pénzügyi piacok sérülékenysége szerte a világban minden üzletre negatív hatással van, ám a CBRE felmérése és a kereskedők eladási adatai az mutatják, hogy a piac teteje és alja jól tartja magát.”

Budapesten a vizsgált kategóriában működő boltok bérleti díja az elmúlt fél évben semmit sem változott.

A régióban a magyar főváros számít a legolcsóbbnak.

Cikkajánló:

$$1384$$

$$1383$$

$$1382$$

$$1381$$

$$1380$$