Gyenge forint: elégtelen a korábbi fedezet?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Otthon Centrum Hitel Center felhívja a figyelmet: az alacsony önerővel finanszírozott lakások már nem nyújtanak fedezetet a hitelekre a gyengülő forint miatt. Ha tartós marad ez az állapot, akkor a bankok újabb fedezet bevonását kérhetik vagy felmondják a hitelt.

Jelenleg a rohamosan gyengülő forint jelent komoly fejtörést a bankok számára, hiszen a magas forint árfolyam miatt a forintban nyilvántartott tőke értéke közelíti a fedezetül bevont ingatlanok értékét, ez főleg a magas finanszírozású hiteltermékek esetében jelent most tényleges problémát. A bankok pótfedezet bevonásával, vagy előtörlesztéssel csökkenthetik a megnövekedett kockázatukat. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy 2008. júliusa és 2009. februárja között a forint 29%-al drágult az euróval, 40%-al svájci frankkal, és 89%-al a japán jennel szemben.

Azt, hogy mit hoz a 2009-es év, jelen pillanatban nagyon nehéz megmondani, állítja Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója. „Tisztábban valószínűleg csak az év második felében fogunk látni. Még a bankok sem egyformán értékelik a jelenlegi helyzetet, gyakran ellentmondó lépéseket tesznek, míg az egyik kamatot emel, másik csökkenti hitel termékei kamatát. Akár 30%-os visszaesés is elképzelhető most a piacon” – teszi hozzá a szakember.

A 2008-as év a jelentős felfutás miatt a közvetítők számára is kedvező volt, a hitelközvetítők szerepe tovább erősödött, egyes szakértők a bankok hitelkihelyezésének felét hitelközvetítőknek tulajdonítják. Az Otthon Centrum Hitel Center legfrissebb felméréséből  kiderül, hogy a megkérdezettek szerint a hitelközvetítők igénybevétele mellett szóló legfőbb érv a több banki ajánlat egy helyen történő összehasonlítása, és az ezzel járó idő és energia megtakarítás.

Az Otthon Centrum Hitel Center 2008-ban 71 milliárd forintnyi hitelt közvetített, a 2007-ben kihelyezett 43 milliárd forinthoz képest.

Cikkajánló:

$$1501$$

$$1500$$

$$1499$$