Az ingatlanpiacon egyelőre nem csökkennek az árak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megjelentek a készpénzes vevők, eltűntek a külföldi vásárlók, megnőtt az alku szerepe és visszaesett a fejlesztői aktivitás az ingatlanpiacon, az árak csökkenése azonban még nem érzékelhető - derül ki az Otthon Centrum legújabb lakóingatlan elemzéséből, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

A válság ellenére eddig nem következett be az árak látványos csökkenése. A felmérés szerint az idén egyedül a vidéki panellakások átlagára csökkent; Budapesten a lakótelepi árak inkább stagnálnak. A fővárosi tégla társasházak átlagára az első félévben végig emelkedett, majd júliusban – vélhetően részben a hitelszigorítások folyományaként – jelentősen visszaesett. A vidéki ártendencia is inkább emelkedő. A családi házak átlagára pozitív irányban mozog.

A használatba vett lakások száma 16 százalékkal több, az új engedélyeké 19 százalékkal kevesebb, mint 2008 első felében volt. Az új engedélyek száma átlag felett Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken nőtt. Megyei szinten vizsgálva viszont – Bács-Kiskun, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével – az egész országban jelentősen visszaestek.

Az Otthon Centrum júniusi, teljes körű budapesti felmérése szerint az idén 9.000 társasházi lakás átadását tervezik a többnyire már elkezdett projektek keretében.  Ebből a XI. és XIII. kerület 40 százalékkal részesedik, a X. kerülettel együtt pedig közel 50 százalék az arány. A fővárosban ezerötszázzal több társasházi lakás átadását tervezik, mint a 2008-ban értékesítési céllal, vállalkozók által épített volumen.

A használt lakások piaca a január-februári pangás után tavaszra felélénkült, a forgalom látványosan megnőtt, ami az elemzés szerint részben összefüggött a március-április folyamán bejelentett szigorításokkal, a még kedvező hitellehetőségek kihasználása sokakat késztetett előrehozott vásárlásokra. Mindezek nyomán a második negyedév forgalma messze a várakozások felett alakult, sőt, voltak olyan területek, ahol bevételi rekordokat is elkönyvelhettek az ingatlanirodák.

A megszűnő támogatások miatt ugyanakkor az év második felében a használt lakás piac jelentős visszaesésére kell számítani.

Cikkajánló:

$$2081$$

$$2080$$

$$2079$$