Szigorodnak a hitelfeltételi kondíciók

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szigorodnak a hitelfelvételi kondíciók és a hitelközvetítői tevékenység szabályai is jövőre, így az Otthon Centrum Hitel Centere (OCHC) szerint még az idén érdemes kihasználni a kedvezőbb feltételeket a lakásvásárlóknak.

Emlékeztetnek rá, hogy a devizahitelezés tervezett szigorításával korlátoznák a felvehető hitel mértékét, és az ügyfeleknek a hitelbírálat során az eddigiekhez képest szigorúbb feltételeknek kellene megfelelniük. Megnehezítenék a ma még olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását, amely tovább lassíthatja az ingatlanok eladását, és jelentősen szűkítené a hitelpiacot - vélik.

A szigorítás kihat a hitelkiváltásra is, amely várhatóan a töredékére fog esni, hiszen a korábban nagy számban felvett svájci frank alapú hiteleket csak drágább forinthitellel lehet majd kiváltani. Erre, valószínűleg kevesen lesznek hajlandóak, illetve egyáltalán képesek, és így befagyhat a piac - hangsúlyozta Bánfalvi László, az OCHC ügyvezető igazgatója a közlemény szerint.

A tervezett főbb változások között említik a kizárólag fedezet alapon nyújtott hitelek megszűnését. Kölcsönt a jövőben csak hitelképesség, illetve hitelezhetőség vizsgálata alapján nyújtanának a pénzügyi intézménynek.

Adott ingatlanra maximálisan felvehető hitel forinthiteleknél a piaci érték maximum 75 százaléka, euróalapú hitelnél 60 százaléka, míg minden más devizanemnél, ideértve a svájci frank alapú hiteleket is, legfeljebb az ingatlan értékének 45 százaléka lehet. A pénzügyi intézményeknek hitelezhetőségi limiteket kell kidolgozniuk. A tervezet szerint, euróalapú hitelkérelem esetén a hitelezhetőségi limit a forintban megállapított limit maximum 80 százaléka, míg minden más devizánál legfeljebb 60 százaléka lesz.

A szakember szerint fontos lenne az is, hogy a szabályozás különbséget tegyen új, illetve használt lakás vásárlási hitel között.

Cikkajánló:

$$2260$$

$$2259$$

$$2258$$