Mélypontjához ért a lakáspiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Otthon Centrum adatai szerint idén az első félévben tetőzhet az „eladatlan készlet” az idei első fél évben a budapesti újlakás-piacon.

A vevőknek a most általánosan jó alkupozíció, az illetékcsökkenés, illetve a márciustól szigorodó hitelfeltételek mellett azért sem érdemes halogatni a vásárlást, mert ha beindulnak az új építések, mindenképpen magasabb árakkal kell kalkulálniuk.

Az eladatlan lakások száma a már átadott beruházásokban most először haladta meg a háromezret, s 2009 végén 3800 körül alakult - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. Még jobban érzékelteti a piaci helyzetet, ha hozzászámoljuk, hogy a még épülő beruházásokban is gazdára vár emellett közel 3000 lakás. Jelen pillanatban tehát 6800 körüli lakásból választhat, aki új lakásba költözne. 

Ennek oka, hogy az épített lakások száma az értékesítéshez képest jóval kevésbé esett vissza, s az összeszűkült piacon a beruházói lendület mindmáig kitart, azaz a már megkezdett építkezéseket a csökkenő kereslet ellenére többnyire befejezik a fejlesztők.

Cikkajánló:

$$2396$$

$$2395$$

$$2394$$