2010 a forinthitelezés éve lesz?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyre csökkenő kamatok miatt tovább terjedhetnek a forinthitelek az idei évben, a hitelfelvételek drasztikus központi szigorítása következtében azonban a lakosság egy része kiszorul a hitelezhetők köréből az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) szerint.

Az OCHC úgy ítéli meg, hogy a történelmi mélypontra került jegybanki alapkamat tovább fogja segíteni a forinthitelek terjedését, és várhatóan egyre több pénzintézet kínálatában fog szerepelni kedvező forinthitel, ami a hitelfelvevők számára előnyös versenyhelyzetet teremthet majd. A bankok már tavaly májusban elkezdték leszorítani az euró alapú lakáshitelek kamatait, aminek következtében az átlagos ráta 2009 decemberében 7,65 százalékon állt. Az MNB statisztikája szerint forinthiteleknél hasonló a tendencia, itt 9,16 százalékos volt az átlagos ráta a tavalyi év végén.

A társaság kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a problémás ügyfelek száma, amely leginkább a PSZÁF adatai alapján a rossz adósok hiteleinek nagyságában mutatkozik. Nyolcszázezer közelében van a bajba jutott adósok száma a Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint és több mint 170 ezerrel nőtt a késve fizető adósok száma is az elmúlt évben. Emiatt a bankok rossz minősítésű hitel portfoliója 2009. III. negyedévének végére elérte a 390 milliárd forintot.

Az Otthon Centrum közleményében rámutatott: egy március elsején hatályba lépő kormányrendelet jelentősen szigorítja majd a lakossági hitelezés feltételeit és a hitelképesség vizsgálatát is. A jogszabály forinthitel esetében 75 százalékban maximalizálja a hitelfedezeti arányt, azaz az ingatlan fedezeti értékéhez képest a hitel ezt az arányt érheti el, míg euró alapú hitelfelvétel esetén ugyanez az érték 60 százalék, bármely más devizahitelnél pedig 45 százalék. Lízingnél minden esetben 5 százalékponttal magasabb a limit. Emellett nyártól a pénzintézetek gyakorlatilag csak a hitelképességi vizsgálat után adhatnak hitelt.

A szigorítással lényegében kiesnek a hitelezhetőségi körből a jövedelemmel nem rendelkezők, a bejelentett jövedelem nélkül foglalkoztatottak, vagy akiknek nagyon alacsony a hivatalos jövedelmük - akár, mert részmunkaidősök, vagy a munkaadójuk nem jelenti be őket teljes összegre. Nehezebben juthatnak majd hitelhez az amúgy is szigorodó banki kockázati listán előkelő helyen szereplő kistelepüléseken élők.

Cikkajánló:

$$2427$$

$$2426$$

$$2425$$