Hatvanmillióból újítottak fel romák által lakott bérlakásokat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kilenc, cigány családok által lakott önkormányzati bérlakást újított fel a paksi önkormányzat, a most véget ért beruházás hatvanmillió forintba került - közölte Kudorné Szanyi Katalin részlegvezető az MTI-vel.

A lakásokat üzemeltető, a tatarozást végző DC Dunakom Kft. részlegvezetője elmondta, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő lakóépületek állapotfelmérését 1999-ben végezték el. Már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy átfogó felújításra szorulnak a Dankó Pista és Síp utcában lévő lakások, amelyek a ’70-es években indult úgynevezett Cs-program keretében épültek.

Ekkor épült az ország legmodernebb létesítménye, az Atomerőmű, vele párhuzamosan a lakótelep, és az a döntés született, hogy a hatalmas kontrasztot jelentő romatelepet fel kell számolni. 2008-ban nyílt lehetőség a munka elkezdésére, ötven százalékos pályázati támogatással három lakást renováltak tetőtől talpig. Fürdőszobát alakítottak ki, nyílászárókat cseréltek, hőszigetelték, burkolatot cseréltek. Azt követően pályázati lehetőség nem volt, az önkormányzat önerőből folytatta a programot. 2009-ben újabb három lakás felújítását végezték el.

A telepen az idén tatarozott két lakással és egy, a város másik részén fekvő, szintén önkormányzati bérlakással befejeződött a program. Minden romák által lakott önkormányzati bérlakást rendbe hozott az önkormányzat - húzta alá Kudorné Szanyi Katalin. Hozzátette, hogy a városrészben a felújítás a lakókat is ösztönözte, több magántulajdonban lévő ház is megszépült. A hároméves program hatvanmillió forintjába került az önkormányzatnak.

Pakson az idén folytatják az önkormányzati bérlakások rekonstrukcióját. A 33 százalékos állami támogatást nyújtó panelprogram keretében ötven önkormányzati bérlakás felújítását tervezik úgy, hogy az önkormányzat állja  fennmaradó költségek kétharmadát.

A paksi önkormányzat tulajdonában 172 lakás van, ezek 70 százaléka összkomfortos, a többi komfortos. A lakások havi bérleti díja komfortfokozattól függően 88 és 273 forint között van négyzetméterenként. Kudorné Szanyi Katalin szerint nem csak az árak kedvezőbbek az átlagnál Pakson, az is hatalmas segítség a rászorulóknak, hogy míg más települések három-öt évben korlátozzák a lakásbérlet időtartamát, Pakson nincs ilyen korlát. Ha a lakók rendeltetésszerűen használják és fizetik a lakbért, nem kell kiköltözniük. A felújított lakások némelyikében 20-25 éve ugyanaz a család él.

Cikkajánló:

$$2646$$

$$2645$$

$$2644$$