A lakáshitel igénylők bármit aláírnak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakáshitelt igénylők a hitelező pénzintézet bármely szolgáltatására szerződést kötnének csak azért, hogy megkapják a hitelt - derül ki a BellResearch kutató- és tanácsadó cég legfrissebb felméréséből.

Az ingatlanfinanszírozásról és lakossági hitelpreferenciákról készített vizsgálatban az   Otthon Centrum és az ingatlan.net is részt vett.

A BellResearch az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben a 651 fő internetes megkérdezésével végzett reprezentatív felmérésből azt a következtetést vonta le, hogy a potenciális ügyfelek legtöbbje, 43 százalék a lakásbiztosítást fogadja el a banktól új szolgáltatásként és 38 százalék azt, hogy a folyószámláját is a hitelező banknál kell vezetnie. Ugyanakkor 20 százalék azoknak az aránya, akik életbiztosítást vagy csoportos beszedési megbízást is kötnének bankjukkal, ha az a feltételek között szerepel.  

Harsányi Gábor a kutatóintézet üzletágvezető-helyettese a közleményben  "drámainak" ítélte azt, hogy 10 potenciális ügyfélből hárman minden feltételt elfogadnának a hitelhez jutásért. Minél kevésbé képzett a hitelfelvevő annál inkább hajlik arra, hogy a bank minden feltételét elfogadja. Ugyanez állapítható meg a hitelezés szempontjából hátrányos helyzetben lévő községekben élőknél.

A kutatás eredménye az is, hogy a legalacsonyabb áru ingatlanokat vásárolók vállalnának legtöbbet a hitelhez jutásért.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint 2010 március végén a lakosság ingatlanhitel állománya forintban számolva megközelítette a 4.215,7 milliárd forintot.

Cikkajánló:

$$2783$$

$$2780$$

$$2779$$