Az autóipari beruházások felértékelik a lakásokat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Győrben és Kecskeméten az autóipari beruházások megemelték a lakások árait és a bérleti díjakat, szintén emelkedés figyelhető meg Szombathely és Sopron környékén is, ahol viszont az Ausztriában dolgozók keresnek lakásokat - közölte elemzésében az Otthon Centrum franchise hálózat az MTI-vel.

Győrben az Audi 2.100 új alkalmazottat vesz fel. Itt leginkább a jó állapotú, újszerű kiadó lakásokat keresik az új munkahely miatt a városba költözők. Fontos az igényes berendezés, a minél modernebb felszereltség. Az ország minden részéről érkeznek a városba új munkavállalók, de sok köztük az osztrák és német állampolgár is.

Nemzetiségtől függetlenül a jó minőségű albérleteket keresik, bár munkahelyi pozíciótól és anyagi lehetőségektől függően eltér a kép. Az Otthon Centrum győri irodájának tapasztalata szerint nem ritka, hogy a vezető beosztásban lévő bérlők akár 400-500 ezer forintot is fizetnek havonta egy luxus csalási ház bérleti jogáért. A félmilliós bérleti díjért egy 250 négyzetméteres, medencés házat lehet bérelni a győri agglomerációban. 

A belvárosban egy 80-100 négyzetméteres lakásért havonta 150 ezer forintos bérleti díjat is el lehet kérni. Kisebb, másfél illetve két szobás, 45-60 négyzetméteres lakások havi bérleti díja 80 ezer forint körül alakul. A városba költözők 15-20 millió forintig keresnek családi házat, illetve lakást. Ezért az árért Győrságon családi házat, vagy a győri belvárosban egy 2-3 szobás lakást lehet találni.

A kecskeméti Mercedes-gyár - Forrás: Daimler.com

Győrhöz nagyon hasonló helyzetben van Kecskemét, ahol a Mercedes beruházása hoz előremozdulást a piacon. Az ide érkező - főleg német - munkavállalók 800-1.000 eurót is hajlandóak fizetni egy nagyon jó állapotban lévő, teljesen felszerelt lakás havi bérletéért. Ausztria és Németország idén május elsején nyitotta meg álláspiacát az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagországok - így Magyarország - munkavállalói előtt. Azóta Sopronban 20-30, Szombathelyen 30-40 százalékkal nőtt a kereslet az ingatlanpiacon.

Szombathelyen és a környékén általában 15 millió forintig keresnek ingatlanokat a városba költözők. Ezért az összegért már egy 80-100 négyzetméteres házat lehet találni a környező településeken, de a városban inkább lakások közül lehet válogatni ebből az összegből. Sopronban a keresések zöme 20 millió forintig terjed, de néha 40 milliót is költenének ingatlanra az újonnan a városban költözők.

Cikkajánló:

$$3632$$

$$3631$$

$$3630$$