Perre mennek a devizaadósok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A megemelkedett perilleték miatt aláírásokat gyűjtenek, hogy a hiteladósok illetékmentesen rendezhessék jogvitájukat a pénzintézetekkel.

"Támadnak a devizaadósok?” címmel adott ki közleményt a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége. Az írás arra hívja fel a figyelmet, hogy 2011. október 22-én önszerveződéssel létrejött a Devizaadósok Szövetsége nevű szervezet.

A csoportosulás online petíciót hozott létre a www.devizaados.hu weboldalon, céljuk annak biztosítása, hogy a devizaadósok illeték megfizetése nélkül terelhessék jogi útra vitájukat a nekik hitelt folyósító pénzintézetekkel.

A petíció létrehozásának előzménye, hogy a parlament 2012-i hatállyal az eddigi 900.000 Ft-ról megemelte a perilleték lehetséges maximumát 1,5 millió forintra. Az emelés kapcsán a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a HírTV-nek azt nyilatkozta, ha megkeresik őket a kérdésben szakmai érdekegyeztetés céljából, ők ki fognak állni az illetékmentesség mellett.

A Devizaadósok Szövetségének közleménye arra is kitér, hogy “gőzerővel folyik” tagok közt a kölcsön-szerződéseket megtámadó pertársaságok szervezése. Az élen az OTP illetve az AXA bankokkal kölcsönszerződéseket kötöttek csoportjai állnak.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke, Kásler Árpád még tavaly december 8-án első fokon pert nyert az OTP Bankkal szemben. Az ítélet kimondta, hogy kezelési költség és a hitellel kapcsolatban felmerülő adminisztrációért felszámított díj devizában történő meghatározása visszamenőlegesen is semmis.

A szerződések azon pontja sem volt megfelelő, ami kimondta, hogy a banknak joga van az általa megállapított deviza eladási árfolyamokon elszámolni ügyfele törlesztőrészleteit.