Lakhatási támogatás álláskeresőknek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Pénzügyi támogatást kapnának azok az álláskeresők, akiknek állandó lakóhelye és munkavégzési helye között legalább 100 kilométer a távolság.

Lakhatási támogatást kapnának azok az álláskeresők, akiket a munkaügyi központ legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, és akik olyan munkaviszonyt létesítenek, hogy az állandó lakóhelyük és munkavégzési helyük közötti távolság legalább 100 kilométer.

A kormány így módosítaná a munkába járással összefüggő terhek csökkentését célzó támogatásokról szóló kormányrendeletet. A kormany.hu-n olvasható, egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló tervezet augusztus 28-ig véleményezhető.

Lakhatási hozzájárulást azok az - akár pályakezdő - álláskeresők kapnának, akiknek a munkavégzés helyén nincs saját tulajdonú ingatlanuk, és utolsó munkahelyük nem az új munkavégzés helye szerinti adott településen, továbbá nem annál a foglalkoztatónál volt, amellyel munkaviszonyt létesítenek, illetve akik nem kapnak más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatást.

Az kaphat támogatást, akinek havi nettó jövedelme nem haladja meg a minimálbér kétszeresét.

A támogatás mértéke legfeljebb a mindenkori minimálbér lehet, amelynek 60 százaléka a bérleti díj támogatása, 40 százaléka pedig a közüzemi díjak támogatása. A folyósítás időtartama tizennyolc hónap, amelyből az első 6 hónapban bérleti díj és közüzemi díjak, a második 6 hónapban kizárólag a bérleti díj, a harmadik 6 hónapban pedig kizárólag a közüzemi díj támogatható.

A rendeletmódosítás tervezete szerint a támogatás további feltétele, hogy a támogatásban részesülő a támogatás időtartama alatt a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt ne érje el, a lakhatási támogatás segítségével létrejövő munkaviszonya (minimum heti 20 óra) keretében rendszeres jövedelemmel rendelkezzen, és a munkába lépést megelőzően, legalább 5 munkanappal kérje a támogatás megállapítását.

A támogatást kapó munkavállalónak munkaszerződéssel kell igazolnia a foglalkoztatás létrejöttét.