Visszaesett az építési telkek iránti kereslet

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az utóbbi három évben országosan a felére esett vissza a házépítések száma, ezt követte az építési telket vásárlók száma is.

Miután a saját célra lakást - családi házat - építők száma az utóbbi három évben országosan a felére esett vissza, ugyan ilyen arányban csökkent az építési telket vásárlók száma is, de az ország egyes területei között lényeges a különbség - állapította meg az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat, az MTI-hez eljuttatott, saját adatain alapuló elemzésében.

A saját célra épített családi házaknál 2004-ben volt a csúcs országosan. Akkor Kelet-Magyarországon 9 ezer ház épült, tavaly mindössze 2 ezer. Nyugat-Magyarországon 8 ezerről csökkent 2 ezerre, míg Budapesten 2 ezerről a felére esett ebben az időszakban az új családi házak száma.

házépítés

A telkek iránt hasonló arányban csökkent a kereslet. A keleti és nyugati országrészben a 2 és 9 millió forint között kínált telkek a legkedveltebbek, de nyugaton van kereslet a drágább, 15-20 milliós értékűek iránt is. Budapesten a legtöbb kereső a 13-22 millió közötti telkekről érdeklődött 2012 első három negyedévében az OC-nál.

Pest megyében a 10-15 millió közötti áron kínált telkek voltak a legkeresettebbek. A főváros agglomerációjában - bár érdeklődés mutatkozik a 2 és 5 millió forint között kínált telkek iránt is - a kereslet jórészt a 10 és 15 millió közöttiekre koncentrálódik.

Ebben az értéktartományban 600 és 1200 négyzetméter között kínálnak telkeket, a legtöbb érdeklődő a 700-800 négyzetméteresekre jelentkezett. A telek árától függetlenül is ez a mérettartomány volt a legkeresettebb. Az OC ebben a mérettartományban nagyon sok érdeklődést regisztrált a 6 millió körüli vételártól kezdve egészen a 25 millióig.