Az Ön lakáshitelét támogatja munkaadója?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A munkaadók ötévente 5 millió forinttal adómentesen támogathatják alkalmazottaik lakáshiteleinek törlesztését - közölte Varga Mihály.

A magyar családok átlagos adóssága 7 millió forint, ehhez képest jelentős összeg az 5 milliós támogatás, amelyből akár a devizahitelek is visszafizethetők - ismertette. A lakást építők, az új vagy használt lakást vásárlók az építési költség, illetve a vételár 30 százalékáig használhatják fel a munkaadói támogatást, amely akár havi 80 ezer forint adómentes jövedelmet is jelenthet számukra - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály azt is bejelentette, hogy a közeljövőben teljeskörű lakossági épületkorszerűsítési program indul. Ezt leginkább az indokolja, hogy a lakások 70 százaléka energetikailag korszerűtlen. A felújításra uniós és hazai forrást is felhasznál a kormány.

Az építőipar tavaly közel 10 százalékkal növekedett, idén januárban pedig 15,9 százalék volt a bővülés az egy évvel korábbihoz képest. Ezt elsősorban az ipari - azon belül pedig az út- és vasútépítések, illetve az árvízvédelmi beruházások - tették lehetővé. A kormány célja, hogy ezt a trendfordulót tartóssá tegye.

Varga Mihály felidézte, hogy az elmúlt években a lakásépítés jelentősen visszaesett, mennyiségi lakáshiány ugyan nincs az országban, de a minőség javításához új lakások kellenek. Miután a lakosságnál - a kormány intézkedéseinek köszönhetően - több jövedelem marad, és az állami támogatások is növekednek, a lakásépítés fellendülésére lehet számítani szavai szerint.