A kínaiaknak nem kell nagy ösztönzés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A központi gazdaságösztönzést a doppinghoz hasonlítja a Hszinhua hírügynökség, amelyben egyértelművé teszi: Kína elkerülni törekszik annak használatát.

Bár a sajtó az elmúlt napokban "mini ösztönzőcsomagot" emleget a kínai kormányfő, Li Ko-csiang által szerdán bejelentett gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban, ez nem jelenti azt, hogy a teóriának bármilyen valóságalapja is lenne - írja a központ szócsövének tartott Hszinhua állami hírügynökség.

A kínai gazdaságnak most nincs szüksége a 2008-as gazdasági világválság kezelésére hozott ösztönzőcsomaghoz hasonlóra; kis motiválásra van szüksége, de ezek is csak alkalmiak lesznek -  írja a hírügynökség.

Li Ko-csiang szerdán egy infrastrukturális beruházásokat és adókedvezményeket is tartalmazó rendelkezéscsomagot jelentett be, nem sokkal azután, hogy az első negyedéves statisztikák szerint viszonylag gyengén szerepelt a gazdaság.

A kínai kormány a jövőben is tartózkodni igyekszik a nagyszabású ösztönzőktől, ez ugyanis úgy károsítja a gazdaságot, ahogy a dopping az emberi szervezetet - írták. A cikk kifejti azt is: a hat évvel ezelőtti négyezer milliárd jüanos (144 ezer milliárd forint) csomag komoly túlkapacitásokhoz, az ingatlanárak és a hitelezési tevékenység elszaladásához vezetett.

A kínai gazdaság mély és átfogó reformokkal, a gazdasági szerkezetátalakítás állhatatos végigvitelével tud leginkább növekedni - írta a Hszinhua.