Jó befektetés lehet a garázs és parkolóhely

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az OTP Jelzálogbank a garázshelyek árának, illetve bérleti díjának emelkedését valószínűsíti a fővárosban, elsősorban a fizetős parkolási zónák terjeszkedése miatt.

Az OTP Jelzálogbank a garázshelyek árának, illetve bérleti díjának emelkedését valószínűsíti a fővárosban, elsősorban a fizetős parkolási zónák terjeszkedése miatt, amit felgyorsított a 4-es metró átadása. A bank ingatlanszakértője szerint emiatt jó befektetés lehet a garázs és parkolóhely vásárlása az idén.

"A garázshelyek befektetési célú vásárlásának nagy előnye, hogy jóval olcsóbban lehet hozzájuk jutni a lakóingatlanokhoz képest, az árukhoz viszonyítva azonban arányaiban magasabb összegért lehet kiadni őket" - mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Bel-Budán 28-38 ezer, a pesti belvárosban 25-35 ezer, a külsőbb kerületekben Pesten és Budán egyaránt 15-25 ezer forint körül alakul a megszokott teremgarázs bérleti díj. A belvárosi részeken a tulajdonosok sokszor úgy is ki tudják adni a garázshelyeket, hogy éjszakára, illetve hétvégére a környéken lakó, míg napközben, például 9-18 között az ott dolgozó bérlő használja.

Az elemzés szerint garázsvásárlással és kiadással jelenleg évi 7-8 százalékos adózott hozam is elérhető.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tranzakciós adatbázisára hivatkozva az OTP Jelzálogbank elemzése rámutat, hogy Budapesten az I. kerületben a legdrágábbak a garázsok, ott 2,9 millió forint volt az elmúlt két évben értékesített garázshelyek átlagára. A II. kerületben 2,5 millió, a VII. és XII. kerületben 2,3 millió, a VI. kerületben pedig 2,2 millió forint volt az átlagár. A legolcsóbban a XVIII. kerületben lehetett garázst venni, átlagosan 0,8 millió forintért.

Az elmúlt két évben a budapesti garázs és parkolóhely eladások közel kétharmadát a XIII., a XI. a XIV. és a III. kerületben bonyolították.

A megyeszékhelyek közül ebben a periódusban Debrecenben és Szegeden volt a legtöbb garázsértékesítés - itt 1,6 millió forint volt az átlagár. A legmagasabb áron, átlagosan 1,7 millió forintért, Miskolcon keltek el a parkolóhelyek.