Több tőke érkezhet az idén a magyar ingatlanpiacra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tavaly 280 millió euró (86,1 milliárd forint) tőke érkezett a magyar befektetési ingatlanpiacra, míg az idén várhatón a 400 millió eurót is eléri ez az összeg.

A nemzetközi környezet pozitív változása mellett a magyar makrogazdaság kedvező alakulásával, illetve az irodapiac fellendülésével, valamint a kevés induló beruházással indokolta a változást a piackutatási vezető.

Hozzátette még azt is, hogy a prémium minőségű, illetve az olyan ingatlant keresik, amelyikre költeni kell ugyan, de jó a jövedelemtermelő képessége. Az első csoportba tartozó ingatlan kevés a magyar piacon, az utóbbi szegmens viszont széles, főleg a bankok által visszavett épületek tartoznak ebbe a körbe.

Borbély Gábor arra számít, hogy az új fejlesztések is elindulnak, főleg a Váci úti irodafolyosón és Dél-Pesten. Várhatóan 10 és 20 ezer négyzetméter közötti irodaházak épülnek. Idén azonban nem lesz több az új terület 60-70 ezer négyzetméternél. A CBRE felmérése szerint a fejlesztők Budapestet 5 éves távlatban a legnagyobb értéknövekedés előtt álló városok közé sorolják.

Mike Atwell, a CBRE kelet- és közép-európai tőkepiacokért felelős igazgatója azt vázolta, hogy az európai ingatlanpiac piramisszerűen épül fel. A csúcson áll London, majd az öt legnagyobb német város, valamint Madrid következik. A szabad tőke elindult a piramis csúcsáról lefelé, ahol nagyobb a kockázat, de a hozam is magasabb.

A térség éllovasa, Lengyelország valamelyest vesztett a befektetők érdeklődéséből, Csehország, Szlovákia és Magyarország viszont teret nyert. Budapest relatív olcsóságával tűnik ki a mezőnyből - mondta Tim O'Sullivan, a CBRE budapesti tőkepiaci vezetője.