Devizahitelek – erre készülnek a hazai bankok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Országgyűlés elfogadta a devizahiteleseket megsegítő első törvényt, mely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, ezért a bankok készülnek az árfolyamrés korrigálására.\\\\n

Az Országgyűlés július 4-én fogadta el a devizahiteleseket megsegítő első törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamának alkalmazását írja elő. A kúria döntése alapján – mely kimondta, hogy az árfolyamrés tisztességtelen volt –, a pénzintézetek tartalékokat képeznek az ügyfelek kártérítésére.

Hétfőn a CIB Bank Zrt. 20 milliárd forint céltartalék képzéséről döntött a fogyasztói devizakölcsönökkel kapcsolatos árfolyamrés korrigálására. „A bank jelentős veszteséget fog realizálni” – nyilatkozta szóvivőjük.

Az MKB Bank Zrt. szintén hétfőn jelentette be, hogy az árfolyamrés alkalmazásának semmissége miatt 2014 első félévére 5,1 milliárd forint céltartalékot képzett az ügyfelekkel történő elszámolás fedezetére.

Az FHB július elején közölte: az előzetes becslések alapján az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében az FHB-csoportnak várhatóan mintegy 4,5 milliárd forint visszatérítési kötelezettsége keletkezik, amelyre a csoport a második negyedévben céltartalékot képzett.

Az OTP Csoport egészének az árfolyamréssel kapcsolatos visszatérítési kötelezettsége várhatóan mintegy 27 milliárd forint. Figyelembe véve a 2013. év során erre a célra képzett kockázati költséget, az adózás előtti negatív eredményhatás mintegy 25 milliárd forintot érhet el, amit 2014 második negyedévében számolnak el. Ez az összeg mintegy 20 milliárd forinttal magasabb a korábbi várakozásoknál. Az OTP Jelzálogbank részlegnek az árfolyamrés alkalmazása miatt 8,1 milliárdot kell visszafizetni.

Szinte az összes pénzintézet – köztük az OTP, a CIB, az Erste, és az MKB is – élni fog a perindítás lehetőségével, mivel mindegyikük kitart állítása mellett, miszerint az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó rendelkezések a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak megfeleltek.