Megugrott a befektetési ingatlanok piaca

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első negyedévben 230,5 millió euró értékben cseréltek gazdát befektetési célú ingatlanok Magyarországon

Megugrott a befektetési ingatlanok piaca, az első negyedévben 230,5 millió euró értékben cseréltek gazdát befektetési célú ingatlanok Magyarországon, ez 46 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél - közölte a Colliers International ingatlan tanácsadó szerdán az MTI-vel.A teljes forgalomból 147 millió euró volt a kereskedelmi ingatlanok részesedése, 65 millió a hotel és 18,5 millió az iroda. Az átlagos hozam a kereskedelmi ingatlanoknál 7,25 százalék, míg az irodáknál 7,75 százalék volt. A hotelre nem közölt hozamot az Colliers.

Júliusban eddig két tranzakció zárult le, összesen 50 millió euró értékben, de hamarosan újabb ügyletek várhatók. Az előrejelzések szerint csúcsot dönt a befektetési ingatlanpiac a negyedik negyedévben is - áll a közleményben. A Colliers International előrejelzése szerint az idei befektetési volumen meghaladhatja az 500 millió eurót, ami az elmúlt három év legjobb teljesítményét jelentené.

A cég szerint a piacon az egyik legbiztatóbb jel, hogy a befektetők újra elkezdtek logisztikai parkokat is vásárolni, amelyek 2009 óta a legkevésbé kedvelt eszközök közé tartoztak.
A megnövekedett aktivitás több tényezőnek is köszönhető: a javuló magyar makrogazdaságnak, a relatív olcsónak számító hazai piacnak, a globálisan alacsony kamatkörnyezetnek, a befektetők kezében összpontosuló tőke nagyságának, illetve a mára már szélesebb körben elérhető finanszírozásnak - írták.

A közlemény kiemeli: megváltozott a befektetők összetétele is. A piacot korábban az osztrák és német alapok dominálták, amelyek a továbbértékesítésre fókuszáltak. Az újonnan piacra lépő brit és amerikai hátterű magántőke-befektetők, továbbá a közel-keleti vásárlók és a magyarországi intézmények azonban hosszabb távú befektetésben gondolkodnak.