Önkormányzati épületenergetikai program Tatabányán

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén a tatabányai tömbházakban 151 millió forintos szigetelési és fűtéskorszerűsítési beruházást végeztek el az önkormányzat által támogatott pályázatokkal.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) közölte: a beruházás teljes összegéből a város 64 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként adott át a pályázó társasházaknak. A lakóközösségek önerős ráfordítását pedig 41 millió forintos kamatmentes kölcsönnel segítették.

Idén 11 társasház 338 lakásában hajtottak végre energia-megtakarítást eredményező felújítást. A számítások szerint a mérhető és szabályozható távfűtéssel 30 százalékos hődíj-megtakarítás érhető el, az épületek szigetelésével pedig az együttes megtakarítás elérheti az 50 százalékot.

Tatabányán költségosztással történő mérésnél 25 százalékos önerővel és 75 százalékos vissza nem térítendő, önkormányzati támogatással valósulhat meg a beruházás. Az épületszigetelési pályázaton fűtéskorszerűsítés után vagy azzal egy időben lehetett indulni. Az önerő ebben az esetben 50 százalék, amelyhez 25 százalékos vissza nem térítendő támogatást és 25 százalékos kamatmentes kölcsönt biztosítanak.

Az önkormányzat a távhőszolgáltatóval közösen több évvel ezelőtt nonprofit társaságot alapított a tömbházak fűtéskorszerűsítésének és szigetelésének koordinálására. A város 22 ezer távfűtött lakásának csaknem huszonöt százalékában történt energia-megtakarítást eredményező beruházás.

A távfűtést önkormányzati tulajdonú szolgáltató biztosítja, amely a hőt a részben önkormányzati tulajdonú Tatabánya Erőmű Kft.-től vásárolja és kétszáz kilométernyi vezetékhálózaton juttatja el a lakóházakig.