A válság hatása az építőiparra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 2008-as válság az építőiparra gyakorolt hatását vizsgáltuk meg.

A 2008-as válság rengeteg iparágra rátette a kezét anyagi szempontból. Az építőipar és az építőanyag gyártók is megérezték ezt a hatást. Mivel az emberek nem igazán az építkezésre fektették a hangsúyt, ezért sokkal olcsóbbá vált az ingatlanok, és az epítőanyag árak. Előre láthatólag azonban növekedni fognak az árak, de ahhoz, hogy a válság előtti szintet elérjék, még majd egy évtized is eltelhet.

Az elmúlt 6 évben jócskán érezhető volt a válság hatása. Az építőanyag szektorra jellemző volt, hogy túláraztak bizonyos termékeket. A válság alatt ezek az árak valamivel elérhetőbbé váltak. Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezetője a Portfolio.hu-nak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az árak inkább megragadtak egy szinten.

Azonban különbség mutatkozott az új építésekhez kapcsolódó illetve az átalakítások, felújításokhoz szükséges anyagok árának változásában. A tégla, beton és acél 2008 és 2014 árai nagyjából egy szinten maradtak, csak minimálisan emelkedtek. Ez a visszafogott lakásépítési kedvnek és a beruházások hiányának tudható be. Összességében az építőanyag árak 2008 előtti állapothoz képest jóval kisebb mértékben nőttek mostanáig, és a  csökkenő kereslet hatására az építőanyag gyártók is olcsóbban adták a termékeiket. Egyre nagyobb verseny alakult ki a vevőkért és, hogy ne veszítsenek több vevőt a gyártók, inkább csökkentettek az árakon.

Az építési költséget a munkadíjak is nagy mértékben befolyásolják. A válság kirobbanásakor a piac a kereslet-kínálat elve alapján gyorsan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Az építőipari visszaeséshez a munkaerőpiac is igazodott. Sokan külföldre mentek dolgozni elsősorban Németországba és Svájcba, de többen választották Ausztriát is. 
A válság alatt a régi és új lakások értékesítési árai nagy mértékben csökkentek. Azonban jelentős a különbség a népszerű és kevésbé népszerű területek között. Budapest egyes kerületeiben egészen drámai volt a csökkenés, míg a népszerűbb területeken szerényebb volt a négyzetméterárak visszaesése. Nem is olyan könnyű mostanság eladni egy lakást, vagy házat mint a válság előtt. A vevők sokkal tudatosabban keresnek manapság lakást, és inkább a minőséget veszik figyelembe.

Ropogósan friss hírek, kéthetente, sallangok nélkül.