Hogyan hatnak a fények a hangulatunkra?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akár akarjuk, akár nem, a tél lassan beköszön. Javítsunk hangulatunkon a megfelelő világítással - a depresszió elleni küzdelem mellett fogyni is segít!

Hogyan befolyásolja hangulatunkat a fény?

A természetes fény bizonyítottan jó hatással van ránk. De mit tegyünk ha nincs időnk órákat sétálni a szabadban? Alkalmazzunk több fényt otthonunkban.

A fényforrást nagyjából 60 cm-re kell odaállítani, ahol a legtöbb időt szoktuk tölteni. Mondjuk a fotel mellé, ahogy a Freshome is tanácsolja.

Segít legyőzni a depressziót

Egy melatonin nevű kémiai anyagot termel az agyunk, ha sötétségben tartózkodunk. Ez az anyag hatással van a bioritmusunkra: ha túl sokat termel belőle a szervezet, nagyobb az esély rá, hogy depressziósak leszünk. A fény terápiával becsaphatjuk a szervezetünket és lecsökkenthetjük a melatonin termelődést.

Hogy mennyi fény tesz nekünk jót, függ a nemünktől, korunktól. Ajánlatos egy orvos véleményét is meghallgatni, hogy mi az a mennyiség amire szükségünk van, hogy elkerüljük a depressziót, vagy amivel a már meglévő depressziónkon segíthetünk.

A fogyókúrának is jót tesz

Érdekes, hogy a bennünket ért fény hatással van az étkezési szokásainkra is. Ez a változás szintén a melatoninnak köszönhető. Ha túlzott a melatonin termelődés a szervezetünk az édességek és a szénhidrátok után vágyakozik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni és kevesebbet mozogni, így könnyen fel is szedhetünk pár kilót.

Az alvás is kellemesebb lesz

Mindannyian ismerjük azt a helyzetet, amikor elindulunk munkába még sötét van, és amikor hazaérünk a munkából, már sötét van. Ilyenkor mindig álmosnak érezzük magunkat. Bármilyen hihetetlen, erről is melatonin tehet. Ez a kémiai anyag az alvási ingerért is felelős. A reggeli fény segít elölről indítani a biológiai óránkat és feltölteni energiával.

Azt nem feltétlenül tudjuk szabályozni, hogy mennyi napfény jusson a házunkba a téli időszakban, de a megfelelő világítással ellensúlyozni tudjuk a kevés fényt. Adjunk egy esélyt a fényeknek, és meg fogjuk látni, hogy a kedvünk is jobb lesz a borongós téli estéken, meg úgy általában.