Az okosház, ahol élünk

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem is áll már olyan messze tőlünk, amit pár évvel ezelőtt még a sci-fi filmekben láttunk. A Google az Apple és Amazon már azon dolgoznak, hogy okos házban éljünk.

Be szeretnél jutni a házadba?

A kisebb fejlesztői cégek már nem kevés ötlettel álltak elő az otthonunk és a digitalizálás összhangba állításával. Létezik már olyan zár rendszer ami kommunikálni tud a házhoz érkező telefonjával. Facebookon keresztül küldeni tudunk meghívót egy ismerősnek, amit érzékel a rendszer, és be is engedi az illetőt. Ha nincs meghívó, az ajtó zárva marad.

Svájcban pedig a Biorobotika Laboratóriumában olyan robotokat fejlesztenek, amelyek képesek felvenni szinte bármilyen bútor alakját. Ezzel a mozgáskorlátozottaknak is szeretnének segíteni, hiszen “meglehet kérni a tárgyakat, hogy jöjjenek oda hozzájuk, vagy menjenek el az útból”.

Tudni fogja, mikor kelünk ki az ágyból

Az egyik Google tulajdonában lévő cég olyan karkötőket fejlesztett, ami meg tudja jósolni, hogy mikor fogunk felébredni és ehhez képest küld információt a fűtési rendszernek, amely mire kikelünk az ágyból, már kellemes hőmérsékletet biztosít a házban. De esetleg a kávéfőzővel is kommunikál, hogy ugyan főzzön már nekünk egy kávét, mire kiérünk a konyhába.

Idén nyártól pedig a Mercedes-Benz autói tudnak kommunikálni a Nest Lab okos otthonainak találmányaival. És ha ez még nem lenne elég, kiszámítja nekünk a forgalmi adatok alapján, hogy mikorra érünk haza, és beindítja a fűtést is helyettünk.

Alexa, mit vegyek fel ma?

Az Amazonon már kapható ez a kis kütyü, ami Alexa névre hallgat. Hangvezérléssel működik és válaszolni tud a kérdéseinkre. Megmondja, hogy milyen idő van kint, beszámol az aktuális hírekről, és közli velünk azt is, hogy hol van épp forgalmi dugó.

A Samsung pedig olyan okos alkalmazásokat fejleszt a telefonjaira, amely képes kommunikálni bármelyik otthoni berendezésünkkel kezdve a mosógéptől, a lámpákon át az automata porszívóig. Mivel a háztartási gépek gyártásában is jelen van, ezért nem lesz probléma beintegrálni az alkalmazást egyik termékbe sem.

Hm, mit akarok látni, ha kinézek az ablakon?

Az eddigi LED technológiai újítások még korántsem aknázták ki a bennük rejlő lehetőségeket. A jelenlegi lámpák helyett az egész felület fényforrás lesz, cserélni lehet a falak színét, illetve fényintenzitását is akár.

Az ablakok pedig nemcsak hőszigetelésre lesznek képesek. Olyan beépített napelemekkel fognak rendelkezni, amik csöppet sem fognak zavarni a kilátásban. Kivetítőként is funkcionálnak majd. Olyan képet, vagy videót állíthatunk be háttérnek, amilyet csak szeretnénk, ha esetleg nem tetszene az aktuális kép az ablakon keresztül - olvashatjuk az ablaszigetelo.hu-n.