Lebegő mágneslifteké lehet a jövő

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem is olyan távoli már, hogy lebegő liftekkel közlekedjünk. A ThyssenKrupp német cégóriás kifejlesztett egy új technológiát a közlekedésre.

Több, mint egy évszázada jelentek meg életünkben a liftek. Az első darabot 1854-ben mutatták be. Egyszerű alapokon működött. Volt egy kocsi, amibe be lehetett szállni, és ezt acél huzalok segítségével mozgatták fel-le - gyakorlatilag, mint ma is. Csak ma nem egy nyitott kosárba kell beszállnunk.

A Németországban honos automotív technológiában jártas ThyssenKrupp konglomerátum kifejlesztett egy új emelőrendszert, amit Multinak neveztek el. Az acél huzalokat mágneses mezőre cserélték le - írja a popsci.com.

lebegő liftek

A jelenség nem ismeretlen számunkra, találkoztunk is már vele a Maglev vasutak képében. A technológiát épületeknél is alkalmazva sok előnyünk származhat belőle. Például a várakozási idő igencsak lecsökken, ugyanis gyorsabban közlekednek, mint elődeik és egy pályán nem csak egy lift képes mozogni, hanem több is egyszerre. És nem csak horizontálisan, hanem vertikálisan is képesek mozogni.

A Földön a legmagasabb épület Dubajban található, 828 méter magas. Ahhoz, hogy a tetejére jussunk, két lift is szükséges. Az egyik csak 496 méterig tud felmenni. Ezen a ponton át kell szállni egy másikba, ugyanis ilyen magasságokban ugyanis már a kötelek súlya akkora, hogy efölött már nem bírnák el a liftet és egyszerűen leszakadnának. A hasonló helyzetekre megoldást jelentene ez a technológia.

Azonban még vitatják, hogy mennyibe kerülne egy-egy ilyen szerkezet alkalmazása. Nyilván többe, mint egy hagyományos liftté, azonban a fejlesztők arra hivatkoznak, hogy hosszútávon sokkal költséghatékonyabb. 3-4 év alatt megtérülne a befektetett összeg. Ezen felül még a szükséges hely is kisebb lenne, kisebb helyen elfér, mint elődje.

Úgy tűnik egy évtized múlva ténylegesen meg fog változni életvitelünk az új technológiák bevezetésével. Nem állítjuk, hogy így fogunk harcolni a liftek követekző generációjában, mint a videóban, de mindenképpen érdemes belegondolni, hogy milyen érzés lehet egy ilyenben utazni.