Így építkezünk mi!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyre tudatosabbak - értsd spórolósabbak - az építtetők. A költségtakarékosságuk mellé viszont szilárd és határozott elképzelések társulnak.

Az internetes vásárlások elterjedése az építőiparban is begyűrűzött. A lakossági megrendelők egyre nagyobb hányada megkérdőjelezi az építőipari szakemberek által betervezett árakat, de legalábbis leellenőrzi azokat - derül ki a MAPEI felméréséből. Az interneten pillanatok alatt lecsekkolják a kapott építőanyagárakat és adott esetben költségmódosítást is kérnek a költségvetésben. Leginkább a CSOK-ot igénybe vevő ügyfelek igyekeznek spórolni az anyagárakon, hogy minél jobban ki tudják használni a kedvezményeket és minél kevesebbet kelljen önerőből költeniük.

Ugyanakkor a szakkivitelezők legnagyobb sajnálatára a spórolás határozott kivitelezési elképzelésekkel párosul. Az építtetők az internet kimeríthetetlen tárházából merített kreatív ötletekkel borzolják a kivitelezők idegeit. Ha ez esetleg amúgy nem lenne elég, akkor még botcsinálta építésvezetőként bele is szólnak a kivitelezés menetébe; extra kéréseikért cserébe viszont nem hajlandók többet fizetni, ellenben nagyon szeretnék lealkudni a kivitelezési árakat.

Építkezés

Nem a fentiekből következik, de manapság a jó szakemberekből óriási hiány van Magyaroszágon. Akik minőségi munkát végeztek, azok már mind külföldön dolgoznak többszörös díjakért és gyakorta nagyobb megbecsülésért. Az itthon maradottak pedig tele vannak munkával: nem ritka, hogy egy-egy jó szakember hónapokra előre be van táblázva. Ha az egyik ügyfélnél pótmunkák miatt vagy egyéb okból a mesternek tovább kell maradnia, akkor a többi munkakezdés is kitolódik.

A késéseket viszont az építtetők viselik nehezen, hiszen a kivitelezőkkel szembeni leggyakoribb panaszuk a határidők be nem tartásával kapcsolatban merül fel. Sokat lehet még hallani a vevők szájából, hogy mennyire megbízhatatlanok a mesterek és milyen ritka a munkájára igényes szaki. Pontosságban is van még hova fejlődni és - saját tapasztalatok alapján - a munkatervezés-szervezés sem tartozik a magyar kivitelezők erősségei közé.

Építés

A CSOK tekintetében elmondhatjuk, hogy mind a megrendelői, mind a kivitelezői oldal elégedetlen az eddigi eredményekkel. Mindkét fél sokkal többet várt a megemelt összegű támogatásoktól. 2016. év elején míg az építkezni szándékozók közül minden második igénybe akarta venni a CSOK-ot, addig az év második felére már csak minden ötödik. A kivitelezői oldal ugyan több megrendelésre számított, így is minden második szakembernek akadt CSOK-ból finanszírozott munkája, és 60%-uknak több volt a forgalma az előző év azonos időszakához viszonyítva.