Tavaly több mint 1,7 milliárd euró értékben történtek ingatlan-adásvételek Magyarországon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kereskedelmi ingatlanbefektetési tranzakciók volumene 270 millió euró volt 2016 utolsó negyedévében - derül ki a JLL legfrissebb kutatásából

A JLL előzetes kalkulációi alapján 2016-ban az éves befektetési volumen 48 százalékát irodapiaci tranzakciók, 27 százalékát kiskereskedelmi ingatlaneladások és 14 százalékát ipariingatlan-adásvételek generálták.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatás szerint különösen élénk volt az érdeklődés a nagy értékű ingatlanok, illetve a portfóliók iránt, a legnagyobb öt tranzakció az éves volumen 36 százalékát tette ki.

Iroda

A JLL több mint tíz új belépőt regisztrált a befektetési piacon, elsősorban az USA-ból, Németországból és Szlovákiából érkeztek új befektetők Magyarországra. Ugyanakkor a magyar befektetők továbbra is az éves volumen legnagyobb részét, 30 százalékát generálták, míg az egyesült államokbeli befektetők a tranzakciók 20, a németországiak pedig 14 százalékát.

Magyarországon a tőkeértékek továbbra is 20-30 százalékkal elmaradnak a régiós versenytársaknál tapasztalt értékekhez képest.

Az alacsony árak a továbbra is ígéretes piaci környezet és az ország felminősítésének hatására sok befektetőt győztek meg arról, hogy belépjenek a magyarországi piacra - közölte a JLL.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL tőkepiaci vezetője a közleményben kifejtette: 2016-ban csaknem megduplázódott a tranzakciós érték az előző évhez képest, és a magyarországi ingatlanok iránt 2017-ben is nagy lesz az érdeklődés a JLL várakozásai szerint.

A negyedik negyedévben az irodapiaci hozamok változatlanul 6,75 százalékon álltak, míg a logisztikai és kiskereskedelmi szektorban 25 bázispontos csökkenést mértek, és a hozamok 8,25, illetve 6,50 százalékra csökkentek. A JLL további hozamcsökkenést prognosztizál minden ingatlanpiaci szektorban 2017-ben.